NUSPOJAVA

Stanković: ‘ Podržavam cijepljenje, cijepio sam se, ali treba se pripremit i na ovo‘

Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na povišenu tjelesnu temperaturu, bol na mjestu primjene, glavobolju...
Aleksandar Stanković
 Facebook, Cropix

HRT-ov voditelj Aleksandar Stanković na svom Facebook profilu objavio je da se cijepio, ali je i upozorio da je nakon toga je dobio jako visoku temperaturu.

- Podržavam cijepljenje, cijepio sam se, al treba se pripremit i na ovo. Spominju temperaturu, ali ne ovako visoku, napisao je Stanković uz fotografiju toplomjera koji pokazuje temperaturu 39,4.

U komentarima ispod objave na Facebooku su ga pratitelji pitali koje je cjepivo primio, a on je odgovorio da se radi o cjepivu AstraZenece.

Među prijavama sumnji na nuspojave do sada ocijenjenima na sastancima Stručne grupe HALMED-a i HZJZ-a, udio prijava koje nisu ozbiljne iznosi 83%, dok je 17% prijava ocijenjeno ozbiljnima.

Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na povišenu tjelesnu temperaturu, bol na mjestu primjene, glavobolju, bol u mišićima, zimicu, opću slabost, umor, crvenilo na mjestu primjene cjepiva, mučninu i bol u zglobovima. Riječ je o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih cjepiva te su najčešće blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije (primjerice, hladni oblozi, lijekovi sa snižavanje povišene tjelesne temperature i lijekovi protiv bolova), stoji na stranicama HALMED-a na kojima piše i da se 40,1% prijava nuspojava na cjepivo protiv Covida-19 odnosi na povišenu tjelesnu temperaturu. Međutim, nije navedeno koliko ta temperatura može biti visoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:43