NEJASNI KRITERIJI

STANOVANJE NA RAČUN DRŽAVE Vlada oprostila dug korisnicima stanova MORH-a: Riječ je o povećem iznosu koji se nagomilao od 1992. godine...

 
 Davor Pongracic / HANZA MEDIA

Ministarstvo obrane otpisat će nenaplaćena potraživanja za najam odnosno zakup službenih stanova, poslovnih prostora i garaža u vlasništvu Republike Hrvatske kojima upravlja Ministarstvo obrane ili je njima upravljalo do davanja na raspolaganje drugim državnim tijelima, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade.

U Ministarstvu obrane nam je službeno odgovoreno kako će biti otpisano 20 milijuna kuna nenaplaćene najamnine za stanove i garaže. Riječ je iznosu koji se nagomilao od 1992. godine do danas, a dug su napravili djelatni i umirovljeni pripadnici MORH-a i MUP-a te branitelji, ratni vojni invalidi, obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Simbolične najamnine

Riječ je o stanovima i garažama koje su u vlasništvu MORH-a, a u najam su dani uz simboličan iznos najamnine. Prema neslužbenim informacijama, iznos mjesečnog najma za stanove od oko 100 četvornih metara u centru Zagreba je nekoliko stotina kuna, no njihovi korisnici to nisu plaćali. U tim stanovima su visoki vojni dužnosnici, bivši i sadašnji, djelatnici MUP-a itd. Dugovi su nastajali godinama, a nije jasno što je MORH poduzeo da te dugove naplati ili oduzme pravo korištenja nekretnine.

Kako neslužbeno saznajemo, dio osoba koje ne plaćaju najam - a sad im je dug oprošten - i dalje žive u tim stanovima. U Ministarstvu obrane su nam odgovorili kako je riječ o dospjelim nenaplaćenim potraživanjima starijim od pet godina koje više nije bilo nemoguće naplatiti. Ovom odlukom o otpisu nisu obuhvaćeni sudski postupci koji su u tijeku, a koje je država pokrenula radi naplate potraživanja. Na jučerašnjoj sjednici Vlade o ovoj točki razgovaralo se oko tri minute, a u obrazloženju nije navedeno o kolikom se iznosu oprosta duga radi.

U Ministarstvu obrane navode kako su od 2015. do 2017. godine poslane 2792 opomene za podmirenje dugova za najamninu na ukupan iznos potraživanja od 18,222.110,07 kuna te je naplaćeno 3,379.665,90 kuna. Tvrde kako je dosad pokrenuto oko 900 postupaka utuženja nepodmirenih potraživanja za stanove i garaže, od kojih je oko 450 pravomoćno okončano. Utuženi iznos je oko 7,175.000 kuna, od čega je do sada naplaćeno 1.501,977,44 kuna.

Reagirala i revizija

U MORH-u tvrde kako do provođenja Odluke nije moguće dati precizne podatke o tome koliko će takvih potraživanja u skladu s navedenom odlukom biti otpisano.

Da u MORH-u imaju velikih problema sa stanovima pokazuje i nalaz Državne revizije za 2016. godinu. U istom se navodi kako MORH za prodane stanove potražuje 66,9 milijuna kuna što je 2,1 milijun kuna više negoli u 2015. godini. U nalazu se kaže kako su dužnicima upućivani pozivi za plaćanje, opomene te zakonima predviđene mjere naplate.

Krajem 2016. godine MORH je raspolagao sa 1959 stanova. Od toga je 177 službenih, a ostale MORH mora predati Ministarstvu državne imovine. Zanimljivo da od tih 177 službenih stanova, vojnim osobama, dužnosnicima i državnim službenicima iznajmljen 121 stan, dok je čak 56 stanova prazno i ne koristi se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:14