SINDIKAT ZGROŽEN

Stanovi za mlade znanstvenike prepušteni policiji: ‘Ovo je točka na i kontinuirane nebrige‘

Misli li premijer da su se svi već iselili u inozemstvo? Misli li Vlada da je problem iseljavanja iščezao, pitaju se u sindikatu
Borovje/Arhiva
 Ranko Šuvar

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja zgrožen je odlukom Vlade kojom se državni stanovi u zagrebačkom naselju Borovje, namijenjeni mladim znanstvenicima, prepuštaju Ministarstvu unutarnjih poslova, odnosno daju na povlašteni najam policijskim službenicima.

Stanovi su, podsjećaju, izgrađeni prije dvadesetak godina, kao posljedica združenog napora Sindikata znanosti i tadašnjeg Ministarstva znanosti i tehnologije, sa svrhom rješavanja stambenog pitanja mladih znanstvenika, budući da ti ljudi zbog radnog odnosa na određeno vrijeme nisu mogli dobivati kredite u bankama.

- Odluka o prepuštanju 101 stana na upravljanje Ministarstvu unutrašnjih poslova je točka na i kontinuirane nebrige i lošeg upravljanja navedenim nekretninama od strane resornog ministarstva. Tamna mrlja nebrige pada i na Sveučilište u Zagrebu koje je navodno ignoriralo prijedlog Ministarstva da ono preuzme brigu nad stanovima - poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata Petar Pervan, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Iako nam je drago da na policajce netko misli, zgroženi smo činjenicom da očigledno ne postoji dovoljno senzibiliteta za ljude o kojima bi trebala ovisiti budućnost koju ova Vlada upravo opisuje u svojoj i našoj strategiji 2030. Naše iskustvo nam je govorilo da je stambeno pitanje među važnijim razlozima zbog kojih mladi znanstvenici odlučuju napustiti svoju zemlju. To nas je u Sindikatu motiviralo da svoje znanje i energiju svojevremeno uložimo u taj projekt.

Nakon ove odluke, mi se pitamo misli li premijer da mladih znanstvenika više nema, jer su se svi već iselili u inozemstvo? Misli li Vlada da je problem iseljavanja iščezao? Ili misle da je pitanje stambenog zbrinjavanja riješeno? Pitamo se, razmišlja li itko u Vladi koliko će mladih znanstvenika zbog ovoga, u razočarenju ili bijesu, razriješiti svoje dileme odlukom o napuštanju svoje zemlje?

Uz svako poštovanje prema teškom i odgovornom poslu naših policajaca, pitamo se jesu li stanovi pod ingerencijom Ministarstva znanosti trebali biti ustupljeni ikome drugome osim onima kojima su namijenjeni. Ne možemo vjerovati da rješenje, koje je očito provedivo u slučaju policije, nije bilo moguće sprovesti svih ovih godina za mlade ljude u znanosti.

Zbog čega Sveučilište u Zagrebu, kao najveća akademska institucija, nije pokazalo nikakav interes da sudjeluje u rješenju ovog problema i osigura svojim mladim ljudima smještaj u stanovima koji su građeni za njih?

Očekujemo javno očitovanje svih koji su doprinijeli ovakvom ishodu i sudjelovali u donošenju ove odluke, od predsjednika Vlade Plenkovića, ministra Fuchsa do rektora Borasa.

Upravo je Sindikat znanosti bio jamac besprijekornom startu ovog projekta jer su u samome startu mladi znanstvenici zajedno s predstavnicima Ministarstva znanosti i tehnologije, na temelju precizno razrađenog pravilnika osigurali useljenje u stotinu i trideset stanova. Ministarstvu je također poslana jasna poruka: da za buduće razdoblje odabere tvrtku koja će se brinuti za održavanje i daljnji najam tih stanova, u suradnji s bar jednom osobom u Ministarstvu kao administrativnom podrškom. Nažalost, već nakon prvog ciklusa najma cijeli koncept se počeo raspadati. Sve daljnje administracije Ministarstva (ministri i ministrice) nisu nalazile potrebu da se pozabave ovim problemom, stanovi su se davali u najam bez jasnih kriterija, pojedini najmoprimci davali su stanove u drugi najam, održavanje objekata nije postojalo. Velika većina stanova je u međuvremenu završila u ilegalnom posjedu koji su sustavno devastirani.

Sindikat znanosti je u kolovozu 2020. godine poslao direktan upit Ministarstvu znanosti i obrazovanja o stanju i budućoj namjeni navedene imovine, međutim do danas nismo dobili nikakav odgovor unatoč obvezi Ministarstva prema Zakonu o pravu na pristup informacijama da na upit odgovori - tvrdi Pervan u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. veljača 2024 20:51