OBUSTAVLJENA UREDBA VLADE

Stanovnici gradića na sjeveru Hrvatske na Ustavnom sudu obranili svoju tvrtku

Ovakvo rješenje Ustavnog suda znači da će grad i okolica i dalje piti vodu koju im distribuira lokalni komunalac Ivkom-vode

Milorad Batinić, gradonacelnik Ivanca

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Mjesec i pol dana nakon što su Liburnijske vode i Grad Ivanec od Ustavnog suda zatražili da ocijeni kosi li se vladina Uredba o uslužnim područjima s Ustavom i državnim zakonima, ustavni su suci donijeli odluku o obustavi ove Vladine uredbe. Istina, obustava je zasad samo privremena, ali u Ivancu su zadovoljni.

Ovakvo rješenje Ustavnog suda znači da će grad i okolica i dalje piti vodu koju im distribuira lokalni komunalac Ivkom-vode. Uredba je, naime, predviđala pripajanje Ivkoma varaždinskom Varkomu, čemu su se Ivančani žestoko protivili. Namjeravali su održati referendum, već je određen i datum, 2. veljače, ali je prvi referendum koji se trebao održati - zabranjen.

U Ivancu nisu odustali od borbe za svoju tvrtku, pa su sastavili peticiju i dosad prikupili 7280 potpisa od 11000 birača. Više od 2000 potpisa stiglo je i iz susjedne Lepoglave, za koju je iz Ministarstva rečeno da se „izričito protivi da ih Ivkom opskrbljuje vodom“.

Sve političke opcije Grada Ivanca poduprle su ideju o referendumu, a kasnije i peticiju.

Gradonačelnik Ivanca, bivši saborski zastupnik i za Milanovićeve Vlade i potpredsjednik Hrvatskog sabora, Milorad Batinić, nije se mogao pomiriti s pripajanjem ili, kako je on to nazvao, nacionalizacijom Ivkom-voda, tvrtke vrijedne 100 milijuna kuna.

U razgovoru za Jutarnju krajem siječnja, posebno je isticao jedan detalj

- Vlada je u rujnu u javnu raspravu uputila prijedlog nacrta uredbe o novim uslužnim područjima. Sami su predložili da za Ivkom-vode ostane sve isto. Za postupak Vlade nema razumnog opravdanja. Ivkom-vode Varkomu su isporučene na prijedlog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja - rekao je tada gradonačelnik u petom mandatu. Bivši član HNS-a, zadnji je mandat osvojio kao nezavisan kandidat.

Iz Ministarstva su ga tada demantirali i odbili primisao da su donesenom odlukom bilo koga mislili oštetiti ili nekome pogodovati.

- Susjedna Lepoglava izričito se protivi da ih Ivkom opskrbljuje vodom, a čime ivanečki komunalac neće isporučivati dostatne količine vode potrebne za samostalnost. Ivkom nije financijski samoodrživ i zadnje je četiri godine gubitaš - sukus je odgovora iz kabineta ministra Čorića – odgovoreno je Jutarnjem iz Ministarstva.

Iako je zadovoljan odlukom Ustavnog suda o obustavi Uredbe, pa makar i privremeno, Batinić kaže da nije euforičan.

- Bitka tek predstoji, ali čim je Ustavni sud odlučio da se svi procesi koje uredba propisuje stavljaju van primjene, govore o tome da sama Uredba i dijelovi Zakona nisu u skladu s Ustavom. Nadam se da će Ivkom ostati samostalan kao dosad, ali nisam euforičan i ne slavim – kaže gradonačelnik.

- Ustavni sud je prihvatio da razlozi zbog kojih su Liburnijske vode i Grad Ivanec predložili pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Uredbe s Ustavom i zakonom otvaraju pitanje njezine formalne suglasnosti s Ustavom i zakonom, kao i pitanje kriterija prema kojima su uspostavljena uslužna područja i određene njihove granice kao i kriterija kojima su određena društva preuzimatelji, a što podrazumijeva podrobno ispitivanje navedenog problema u skladu s ustavnim vrednotama i zakonskim odredbama koje reguliraju navedeno područje – stoji u priopćenju Ustavnog suda.

U rješenju Ustavnog suda, uz ostalo piše da je čak 17 predlagatelja do srijede predalo zahtjev za ocjenom ustavnosti više članaka, za njih spornog Zakona o vodnim uslugama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:36