NOVI DETALJI UŽASA

Starica sa šokantne fotografije iz sisačke bolnice preminula istog dana, ravnatelj tvrdio da je dobro

Druga žena s fotografije je čak tjedan dana bila smještena na hitnom prijamu, iako je u bolnici tada bilo 25 slobodnih kreveta

Dvije žene smještene na malenom krevetu u bolnici u Sisku

 Privatna arhiva/Jutarnji list

Nakon što je javnost zgrozila fotografija koju je prvi objavio Jutarnji list i na kojoj se vide dvije starije žene kako leže na jednom strečeru u Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić u Sisku, Dnevnik.hr doznaje iz izvora u toj bolnici da je jedna od njih preminula istog dana kada je nastala fotografija - u petak, 14. travnja.

- Glavni tehničar je sve znao. Ta bolnica je leglo nehumanog. Trebali su otići po doktora, ali nisu - rekao je za Dnevnik.hr zdravstveni djelatnik iz bolnice koji je dobro upoznat sa situacijom, ali je želio ostati anoniman.

Druga žena s fotografije je čak tjedan dana bila smještena na hitnom prijamu, iako je, kako se doznaje od izvora bliskih udruzi Hitna uživo 194, u bolnici tada bilo 25 slobodnih kreveta.

Tek je nakon objave afere u medijima žena smještena na odjel.

‘Stručni nadzor u tijeku‘

Ravnatelj Tomislav Dujmenović je na upit novinara je li istina da je pacijentica umrla rekao "da je u tijeku stručni nadzor i ne može davati daljnje informacije".

- Što se tiče podataka o pacijentima i njihovim dijagnozama, iste ne smijemo iznositi u javnosti zbog Zakona o zaštiti osobnih podataka - kazao je Dujmenović.

U Ministarstvu zdravstva su o ovom slučaju samo kratko poručili da je inspekcija unutar bolnice još uvijek u tijeku.

Ravnatelj OB-a Sisak je, iako je trebao znati da je pacijentica preminula, medijima rekao kako su obje žene zbrinute.

Za Jutarnji list je u pisanom obliku kazao kako je u to vrijeme bilo previše pacijenata te da su dvije gospođe samo kratko bile zajedno u krevetu.

- Nastavno na nedavna događanja u OHBP u Općoj bolnici Sisak, u petak 14. travnja u periodu od 13-15 h bilo je više od 60 pacijenata, a od toga veliki broj teških pacijenata koji su se morali pregledati, obaviti dijagnostičku obradu i hospitalizirati - rekao nam je Dujmenović.

Nadalje, opravdavajući prizor s fotografije, rekao je da su u razmaku od oko sat vremena kolima Hitne medicinske pomoći dovezene tri teško bolesne osobe čije je stanje zahtijevalo reanimaciju i stavljanje na respirator u hitne boksove.

‘Nedostatak prostora‘

Zbog nedostatka prostora, istaknuo je, u jednom su trenutku dvije ženske osobe bile smještene na istom ležaju, i to na vrlo kratko vrijeme, dok im nije osiguran adekvatan prostor.

- Zbog velikog broja kompleksnih pacijenata u periodu od 13 do 15 sati, osobno sam, s glavnom medicinskom sestrom, došao u pomoć osoblju OHBP-a. Uz sve navedeno, nazvao sam i ravnateljicu ZZHM-a da se bolesnici iz rubnih dijelova naše Županije odvezu u okolne bolnice i dao upute liječnicima internistima da nakon pregleda bolesnike pošalji u okolne bolnice koje imaju veći kapacitet - poručio je Dujmenović i tvrdio da je kroz nekoliko sati situacija dovedena pod kontrolu.

- Naš primarni cilj je zaštita zdravlja i života naših pacijenata i ovim putem iskazujem žaljenje ako je ovo bila neugodna situacija za pacijente, ali u tom trenutku je bila neizbježna kako bi se izbjegli puno ozbiljniji i neugodniji scenariji, zaključio je tada za Jutarnji list ravnatelj sisačke bolnice.

Također, u Dnevniku Nove TV rekao je da je stanje dviju pacijentica s fotografije dobro, da su hospitalizirane i nadao se da će im boravak u bolnici kratko trajati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:03