ZMIJA U POLJU

STARIJU ŽENU KOD BENKOVCA UGRIZAO POSKOK, U BOLNICU PRIMLJENA U KRITIČNOM STANJU Liječnik: 'Dali smo joj dvije doze protuotrova...'

 Ranko Suvar / HANZA MEDIA

Liječnici zadarske bolnice uspjeli su spasiti život starijoj ženi iz okolice Benkovca koju je u ponedjeljak u polju ugrizao poskok. Nesretna žena primljena je u bolnicu u kritičnom stanju, ali nakon što je dobila dvije doze protuotrova ipak je stabilizirana i dobro se oporavlja, javlja Zadarski.hr.

- Riječ je o ženi u sedamdesetim godinama koju je ugrizao poskok dok je skupljala smokove. Ugrizao je za prst lijeve ruke. Prst je potamnio, a ona je imala jake bolove. Čim je došla u našu bolnicu dali smo joj jedan, a potom i drugi serum protiv otrova. Inače je kod ugriza poskoka dovoljan jedan serum, ali ovdje je stanje bilo teže pa smo dali duplu dozu - kazao nam je dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar.

Žena je odmah smještena u jedinicu intezivnog liječenja jer se otrov u tijelu proširio i postojala je opasnost od zatajenja vitalnih organa i drugih sustava. U takvim je uvjetima pacijentica dobila maksimalnu liječničku skrb i u srijedu se osjećala puno bolje.

Doktor Karuc vjeruje da će do kraja tjedna biti puštena kući bez većih zdravstvenih posljedica, osim mjesta ugriza na prstu ruke koji će još neko vrijeme biti zacrnjen.

Ovo je inače treći slučaj ugriza poskoka na zadarskom području u ovoj godini, istaknuo je doktor Karuc i dodao da bolnica ima dovoljne količine protuotrova tako da građani mogu biti mirni.

- Najvažnije je u što kraćem roku od vremena ugriza primiti protuotrov, odnosno doći u bolnicu. Nije to uvijek jednostavno, ali svako kašnjenje komplicira stanje i može biti kobno za pacijenta - kazao je dr. Karuc.

Na sreću, sve troje pacijenata koje je poskok ugrizao u ovoj godini uspješno se oporavilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2022 22:43