LABIRINT POLITIKE

Stavljanje Sabe na listu golema je Bernardićeva pogreška

Bivši vukovarski gradonačelnik, koji je uvršten na 14. mjesto u 5. izbornoj jedinici, proveo je nešto manje od osam mjeseci u zatvoru
Rajko Ostojic, Zlatko Komadina, Davor Bernardić
 Damjan Tadic/Cropix
Objavljeno: 14. lipanj 2020. 21:51

Predizborne ankete pokazuju kako je Restart koalicija na čelu sa SDP-ovim predsjednikom Davorom Bernardićem u zadnjih mjesec dana pretekla HDZ. Međutim, Bernardićeva odluka da SDP na izborima zastupa dvoje političara s pravomoćnim sudskim presudama snažno kompromitira Socijaldemokratsku partiju u predstojećoj izbornoj kampanji.

Bivši vukovarski gradonačelnik Sabo, koji je uvršten na 14. mjesto u petoj izbornoj jedinici, bio je osuđen i proveo je nešto manje od osam mjeseci u zatvoru. Sabo je sredinom 2013., u želji da okupi većinu u vukovarskom Gradskom vijeću, HDZ-ovoj vijećnici Mariji Budimir nudio mjesto članice Nadzornog odbora Borova i dužnost predsjednice Gradskog povjerenstva za europske integracije, uz naknadu, kako bi postala vijećnica SDP-a u Gradskom vijeću. To nije sve jer Romana Nikolić, koja se nalazi na trećem mjestu u četvrtoj izbornoj jedinici, ima pravomoćnu presudu na tri mjeseca zatvora zbog prijetnji smrću kolegici. Pretpostavljamo da će se iz SDP-a braniti neospornom činjenicom kako je, suočeno s ozbiljnim korupcijskim aferama, barem desetak ministara moralo napustiti Vladu Andreja Plenkovića. Uostalom, Božidar Kalmeta je i dalje u vrhu Hrvatske demokratske zajednice, iako je pod optužbama za gospodarski kriminal i protiv njega se vode dva sudska postupka, a on je, unatoč potvrđenibm optužnicama, promaknut u pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a zaduženog za stranačku koordinaciju u cijeloj Dalmaciji.

Ali od HDZ-a se i ne očekuje ništa drugo, a korupcijske afere su dio stranačkog imidža još od devedesetih. Jednostavno, ne možemo zamisliti HDZ za koji se ne vežu korupcijske afere, a rezultati na izborima pokazuju da to ionako ne smeta većini njihovih birača.

S druge strane, nekoliko je razloga zbog kojih je duboko pogrešna Bernardićeva odluka da Željka Sabu i Romanu Nikolić imenuje SDP-ovim kandidatima za saborske zastupnike. Prije svega, na ovaj je način - posebno u Sabinu slučaju jer gospođa Nikolić je, realno, ipak potpuno nepoznata u javnosti - Davor Bernardić omogućio HDZ-u da u kampanji optuže SDP za protežiranje osoba koje su bile u zatvoru zbog korupcije ili su osuđene zbog prijetnji. Svaki put kada šef SDP-a optuži Plenkovića i HDZ za sistemsku korupciju, uslijedit će odgovori poput: “SDP - stranka koja svojim članovima omogućava da iz zatvora uđu u Sabor”. Do sada su u Restartu imali problem zbog prošlosti Kreše Beljaka, a sada već imaju trojac osuđenika na listama i u Plenkovićevu taboru moraju biti zahvalni Bernardiću jer im je dao priliku da tvrde kako su sve stranke u Hrvatskoj nalik jedna drugoj kao jaje jajetu.

Drugo, birači koji preferiraju SDP ne prelaze olako preko afera političara za koje bi možda glasali u normalnim okolnostima. Zbog toga Željko Sabo predstavlja uteg za socijaldemokrate, iako se može dogoditi da dobije dosta preferencijalnih glasova s obzirom na to da je SDP u V. izbornoj jedinici kadrovski dramatično tanak. Ali, lako je moguće da će dio SDP-ovih swing votersa zbog ovoga glasati za Možemo! ili neku od ostalih lijevo-liberalnih lista.

Napokon, stavljanje kažnjenika na izborne liste otvara unutarnje pitanje odnosa u Socijaldemokratskoj partiji. Jednostavno govoreći, prilično je sramotno degradirati stranačke stupove kao što su Peđa Grbin i Siniša Hajdaš-Dončić, koji na listama zauzimaju identično mjesto kao Sabo, ili neku Romanu Nikolić staviti na četvrto mjesto, a Ranka Ostojića na sedmo. Takve odluke nisu samo dokaz Bernardićeve osvetoljubivosti nego i manjka strateške pameti.

Sve ovo ne znači da SDP i Restart koalicija ne mogu postati relativni pobjednici parlamentarnih izbora, u skladu s recentnim istraživanjima javnog mnijenja. Ako pak izgube, to će biti zbog Bernardićevih odluka poput ove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 01:21