PRESUDA

Stazić zbog izjave iz 2015. mora bivšem savjetniku Jadranke Kosor Darku Bešteku platiti 40.000 kuna odštete

 Davor Pongračić/Cropix

- Pa mislim da je jako dobro da danas vodimo ovu raspravu... Sjetimo se Bešteka koji je ministru vratio protezu jer da on nije lažni invalid. Pa nije bio lažni invalid, ali je kasnije osuđen pravomoćno jer si je dao, izradio viši stupanj invalidnosti nego što je imao pravo. Za razliku od njegovih kolega koji su bili lažni invalidi iste kategorije, ali nisu to napravili - rekao je u siječnju 2015. godine saborski zastupnik Nenad Stazić na sjednici Sabora, a zbog čega će, prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Zagrebu, morati platiti Darku Bešteku 40.000 kuna. Osim toga, Stazić mora Bešteku, inače bivšem savjetniku nekadašnje ministrice obitelji i branitelja Jadranke Kosor, nadoknaditi i 1555 kuna sudskih troškova.

Bešteka su, prema navodima tužbe, zasmetali Stazićevi navodi, koji su mu naštetili ugledu i časti, a koji su postali pristupačni većem broju osoba jer je sjednica Sabora bila izravno emitirana na HRT-u.

- Od 1. prosinca 1997. imam status vojnog invalida II. skupine sa 100% oštećenjem organizma s priznatim pravima koji nikada nisu bili sporni. Nikada nisam bio osuđen niti se protiv mene ikada vodio kazneni postupak ili bilo koji drugi gdje se raspravljalo o lažiranju invalidnosti. Nakon emitiranja tog spornog govora bio sam izložen brojnim neugodnostima u svakodnevnom životu, a posebno uzimajući u obzir trenutnu situaciju u RH i odnose branitelja i vlasti te činjenicu da se ponovno nakon proteka 15 godina svrstavam u grupu lažnih vojnih invalida – ustvrdio je Beštek.

Stazić je, pak, u odgovoru na tužbu napomenuo da je jasno naglasio kako Beštek nije lažni invalid, ali je istovremeno spomenut podatak koji se odnosio na pravomoćnu presudu Županijskog suda u Virovitici prema kojoj Beštek mora vratiti MORH-u 100.000 kuna koje je primio za njegovatelja na kojeg nije imao pravo.

- Sve me je toliko pogodilo da sam razmišljao da se odselim iz Hrvatske. Kroz crni humor nazivalo me se lažni, jednonogi, da mi je Vučjak kao Titi spasio život, da sam razmaženo derište iz Njemačke, da tko zna gdje sam izgubio nogu, da se to dogodilo vjerojatno u prometnoj nesreći... Drugima sam se morao pravdati i objašnjavati svoj ratni put. No, vrijeđalo me se i prije tog govora u Saboru koji se odvio u vrijeme dok su u Savskoj bili prosvjedi branitelja koji su postavili svoj šator ispred zgrade Ministarstva. Naime, grupi branitelja se dozvolilo da prisustvuju saborskoj sjednici na galeriji. I ja sam bio pozvan, ali nisam htio ići već sam gledao sjednicu na TV. Sjećam se da su branitelji tražili da se dozvoli Đuri Glogoškom da se obrati sabornicima, a kad im je to odbijeno, oni su napustili Sabor. Sjećam se da se u okviru rasprave za riječ javio i Stazić koji je, inače, dobar govornik. Održao je govor u kojem je između ostaloga rečeno da se boji da će i Glogoškog politika iskoristiti i poslije odbaciti. Spomenuo je tad i Mirka Čondića rekavši da je on isto bio iskorišten i odbačen. Nakon toga je u jednom dijelu spomenuo i da se trebaju sjetiti mene kada sam ministru Pančiću vratio protezu jer da nisam lažni invalid...

Prvi puta invalidnost mi je utvrđena 1992. godine, a uspoređujući svoj hendikep s drugima, na kraju mi je utvrđena 100-postotna invalidnost druge skupine sa svim pravima. Potom sam postao čelnik HVIDRA-e u svojoj županiji pa sam razgovarajući o problemima branitelja sa zamjenikom ministra rekao mu i o tom slučaju. Na to se on začudio kako nisam imao pravo na tuđu pomoć i njegu s obzirom na prirodu ozljeđivanja. Nisam želio pokretati nikakav postupak da ne ispadne da sam u sukobu interesa, a on mi je rekao da to može po službenoj dužnosti riješiti provođenjem revizije. Nakon toga mi je dodijeljeno rješenjem pravo na tuđu pomoć koju sam koristio do 2000. kada me je na Dnevniku HRT-a prozvao ministar Pančić da sam lažni invalid i da se moje rješenje o invalidnosti poništava – opisivao je u sudnici Beštek koji je nakon tog ministrova istupa odlučio mu vratiti protezu.

Stazić je, pak, ispričao kako je u inkriminirano vrijeme bio saborski zastupnik SDP-a i da je doista rekao sporne riječi u Saboru.

- Nisam imao namjeru nikada uvrijediti. Poštujem Beštekovu žrtvu koju je napravio za RH. No, Beštek je bio nepoznata osoba sve do 2000. kad je ušao u verbalni sukob s ministrom Pančićem vrativši mu protezu. Javno je bila objavljena presuda u kojoj Beštek mora vratiti 76.000 kuna s kamatama jer je koristio prava koja mu ne pripadaju, pa sam na temelju toga zaključio da se okoristio pravom koje mu ne pripada. No, želim naglasiti da sam u svom govoru u Saboru rekao da Beštek nije lažni invalid te mi je žao što se našao uvrijeđen. Pravo na viši stupanj invalidnosti zaključio sam da mu je to priznao rješenjem Pero Kovačević, dakle osoba istog političkog svjetonazora, a kad sam tu informaciju spojio s onom o sudskoj odluci kojom mora vratiti novac državi, zaključio sam da se radi o političkom utjecaju – branio se Stazić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:05