TRAŽBINA

Stečaj Kerumovog carstva: Njegovoj nećakinji predložena isplata više od 100.000 kuna

Stečaj nad tvrtkom Keruma d.o.o. otvoren je u studenom 2018. godine
Željko Kerum
 Tom Dubravec/Cropix

Stečajna upraviteljica Keruma d.o.o. predala je prijedlog namirenja vjerovnika prvog višeg isplatnog reda prema kojem bi nećakinji splitskog poduzetnika i bivšoj direktorici lanca "Kerum" Željki Kerum Topalušić trebalo biti isplaćeno nešto više od 100.000 kuna.

Prijedlog za isplatu tražbine Željke Kerum Topalušić uslijedio je nakon što se u rujnu pred osječkim Županijskim sudom odlučivalo o drugoj oslobađajućoj presudi bivšoj direktorici lanca "Kerum" koju je državno odvjetništvo optužilo da nije pravovremeno pokrenula stečaj dok je bila direktorica od 2012. do 2014. ali i za pogodovanje određenim vjerovnicima.

Stečajna upraviteljica Natalija Mladineo navodi kako je prijedlog za isplatu uslijedio nakon utvrđivanja tražbina vjerovnika prvog višeg isplatnog reda u iznosu od nešto više od 241.000 kuna, ali i vjerovnika drugog isplatnog reda od gotovo 1,12 milijardi kuna.

Navodi i kako su od otvaranja stečaja Keruma d.o.o. 2018., a prije prve djelomične diobe, ostvareni priljevi od prodaje imovine i zakupa poslovnih prostora propale tvrtke splitskog poduzetnika.

Neposredno prije prijedloga namirenja vjerovnika prvog višeg isplatnog reda, uglavnom bivših radnika Keruma koji potražuju neisplaćene plaće i otpremnine, predložena je i prodaja prestižnih nekretnina te tvrtke u stečaju - bivšeg zagrebačkog kina Central i legendarnog restorana Šumski dvor te poslovne zgrade u Zadru ukupne vrijednosti od 36,65 milijuna kuna.

Stečajna upraviteljica Natalija Mladineo u prijedlogu upućenom splitskom Trgovačkom sudu ističe da rješenje o prodaji treba donijeti na temelju očitovanja stečajnog i razlučnog vjerovnika DDM Invest III AG koji je u kolovozu dostavio elaborate o procijenjenoj vrijednosti imovine Keruma d.o.o.

Nekretnina najveće vrijednosti je bivši restoran Šumski dvor, u elitnom zagrebačkom kvartu uz Cmrok procijenjena na čak 15,17 milijuna kuna koju je splitski poduzetnik Željko Kerum preuzeo 2009. u "valu kupovine" nekretnina po Zagrebu.

Kerum d.o.o u stečaju registriran je kao društvo s ograničenom odgovornošću za unutarnju i vanjsku trgovinu s temeljim kapitalom od samo 52.600 kuna, a kao jedini osnivač navodi se Željko Kerum. Stečaj nad tom tvrtkom otvoren je u studenom 2018.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 03:41