KUNA PO KUNA

Štedimo na sve strane: Slavonci odlaze u Srbiju po naočale, ušteda i do 1000 kuna

 Vjekoslav Skledar/CROPIX

Hrvati sve češće odlaze u susjedne zemlje kako bi za manje novaca dobili više. Nakon priče o kupovanju guma u Sloveniji, gdje prosječan hrvatski vozač može uštedjeti i do 800 kuna, Glas Slavonije donosi priču o kupovanju naočala u Vojvodini.

Naime, vojvođanska mjesta Odžaci i Bogojevo postala su prava 'okulistička' meka za Hrvate koji su tamo već stalni gosti. Nerijetko se dogodi da Slavonci prilikom izrade naočala prilažu raješenje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Upute za šoping u Sloveniji: Više se ne isplati zatajiti nove gume

Glas Slavonije navodi da je Osječanin R.B. u Odžacima izradu naočala platio 1500 kuna, dok bi ga to u Hrvatskoj stajalo čak tisuću kuna više.

- Posljednjih godinu dana često mi dolaze Slavonci, navodno zbog jeftinije usluge. Često se pojave s ovjerenim nalozima HZZO-a. Očito im je važno sačuvati i posljednju kunu - navodi optičar Vladislav Stevanović.

Dodaje kako Hrvati unatoč većoj platežnoj moći i dalje uzimaju okvire srednje klase. Iako je roba identična onoj kakva se koristi u Hrvatskoj zbog cijena koje su formirane za domaće građane pristupačnija je Hrvatima.

- Činjenica je da Hrvati za nisku cijenu dobivaju kvalitetu - ističe Stevanović te dodaje kako će ubrzo proširiti ponudu vrlo traženim kontaktnim lećama.

Osim zanimanja okulista, Stevanović se bavi i stomatologijom te priznaje kako u svojoj ordinaciji u Bogojevu, na vojvođanskoj strani Dunava, često prima hrvatske pacijente.

- Hrvati dolaze i zbog blizine, ali i zbog cijene. Odžaci su 20 kilometara od granice, a Bogojevo je kudikamo bliže. Izrada zubi ondje mnogo jeftinija nego u Hrvatskoj - zaključuje Stevanović.

Pregled očiju: 500 dinara (35 kuna)

Plastična stakla s ugradnjom: od 1.000 dinara (od 75 kuna)

Okviri prosječni: od 5.000 dinara (od 350 kuna)

Okviri skupi: 10.000 dinara naviše (700 kuna naviše)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:46