TEŠKI DANI

Štern kaže da bi nafte moglo i nestati: ‘Cijena bi mogla ići i do 20 kuna, nadam se da sam u krivu‘

Ako će udarac Europe i njezinih sankcija na rusku naftu dovesti do toga da će nafte nestati, teško da će se nedostatak moći nadomjestiti

Gorivo/ Ilustracija

 Darko Tomaš/Cropix

Europska komisija predstavila je novi paket sankcija Rusiji. Između ostalog, predviđa se postupno uvođenje zabrane uvoza ruske nafte i naftnih prerađevina. O tome kako će se to odraziti na cijene u Hrvatskoj, u Dnevniku Nove TV govorio je energetski konzultant i bivši ministar gospodarstva Davor Štern.

U Hrvatskoj je gorivo i sada preskupo. Na pitanje koliko Hrvatska ovisi o ruskoj nafti, Štern je rekao da momentalno ne ovisi puno.

"Naftu za Hrvatsku kupuje MOL, ne znam točno koji je omjer kupovine ruske nafte i nafte iz Azerbajdžana. Ali smo uvijek ovisili o određenoj količini ruske nafte koja je dolazila morskim putem u Omišalj", kazao je.

Hrvatska ovisi o tome kako će se Mađarska postaviti u slučaju embarga.

"Ako dođe do onoga o čemu se govori, da će Mađarska i Slovačka biti izuzete od sankcija, jer MOL je vlasnik rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj, sretna je okolnost da smo u okviru MOL-ove grupe. Derivati iz te dvije zemlje će dolaziti u Hrvatsku bez obzira na ograničenja", objasnio je Štern.

Europski udarac na rusku naftu

"Ako će te zemlje biti izložene sankcijama na rusku naftu, one će morati uvoziti naftu preko Omišlja. Tu će zaraditi JANAF, ali će cijena nafte i derivata biti visoka. Jedina je nada da će i jednoga i drugoga biti", rekao je.

O tome kolika bi u tom slučaju mogla biti cijena benzina, Štern kaže kako je teško o tome govoriti.

"Danas je porasla cijena nafte za četiri posto pa je prema kraju dana pala tri posto. Bit će posljedice takvih odluka i nafta bi mogla porasti od nekakvih 130 ili 140 dolara po barelu. Dolar je poskupio u međuvremenu, porasla mu je vrijednost", navodi.

"Ne bih isključio cijenu od 15 do 20 kuna po litri", rekao je Štern.

Štern navodi da, ako udarac Europe i njezinih sankcija na rusku naftu dovede do toga da nafte nestane, teško da će se nedostatak moći nadomjestiti.

"Ostali proizvođači, zemlje OPEC-a, pogotovo Venezuela koji je veliki izvoznik, su prijatelji Rusije i teško da će povećati proizvodnju. Rusija ima i druge načine izvoza nafte jer to nisu sankcije Ujedinjenih naroda, nego samo Europe", kazao je.

"Indija, Kina, ostale zemlje Dalekog istoka mogu i dalje kupovati rusku naftu bez obzira na sankcije. Indija je već najavila da će kupovati rusku naftu s diskontom od 30 do 35 dolara po barelu, njima to naftu čini jako jeftinom", dodao je i rekao da će na tome zarađivati oni koji trguju naftom, države i ostali te da će oni koristiti novonastalu situaciju.

‘Sreća da imamo riječku rafineriju‘

"Mi smo derivate uvozili iz Mađarske i Slovačke. Priobalje je bilo snabdijevano s Mediterana. Sreća za Hrvatsku je da ima riječku rafineriju, ja se nadam da je ona u punom pogonu jer je bila zatvorena nekoliko mjeseci, a Sisak je već dugo zatvoren", kazao je.

"Jedan od glavnih elemenata sigurnosti opskrbe u Hrvatskoj je da riječka rafinerija radi, a ona, pošto je na moru, može dobiti bilo kakvu naftu. Jasno, ta nafta mora biti primjerena tehnološkom procesu rafinerije", rekao je.

"Dobro je da imamo riječku rafineriju, bilo bi dobro da je ona u punom pogonu", zaključio je Štern i dodao kako je za očekivati je da će cijene porasti.

"Očekujem da će u ovakvoj situaciji cijene porasti. Ako se to ne dogodi, to će biti za mene ugodna vijest i bit ću u krivu, ali bit će mi drago da sam u krivu", zajkhučio je Štern.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:05