PREVARE I KRIVOTVORENJA

ŠTETA 150.000 KUNA Otkrivamo zašto je uhapšen sin šefa zagrebačke policije

Zagreb, 230113.Maticina ulica.Nacelnik policijske uprave zagrebacke, Goran Burusic odrzao je press konferenciju u vezi eksplozije bombe na trgu Bana Jelacica.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas da neće prihvatiti ostavku načelnika zagrebačke policije Gorana Burušića, koji je dan prije stavio svoj mandat na raspolaganje nakon što mu je policija uhitila sina zbog krivotvorenja i prevare.

Ostojić je rekao kako Burušić ne treba snositi odgovornost za nešto što nije učinio.

- Bio bi smijenjen da je radio drukčije, odnosno da je radio u korist svoga sina i na bilo koji način zloupotrijebio svoj položaj - rekao je Ostojić.

Saša Burušić (26), sin načelnika zagrebačke policije, danas je proveo svoju prvu noć u Remetincu pošto mu je sudac istrage u srijedu odredio jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.

Tereti ga se da je tijekom 2011. i 2012. za nekoliko osoba napravio lažnu dokumentaciju iz koje proizlazi kako su te osobe imale stabilno zaposlenje i prihode, a sve kako bi te osobe iz nekoliko kreditnih zadruga te jedne banke podizale zajmove, od po nekoliko desetaka tisuća kuna, koje bi zatim predavale Saši Burušiću.

'NEĆU PRIHVATITI OSTAVKU, NIJE ZLOUPOTRIJEBIO SVOJ POLOŽAJ' Ministar Ranko Ostojić o šefu zagrebačke policije Burušiću

Kako neslužbeno doznajemo, zajmove bi uvijek dizali u istim tvrtkama, a riječ je o tvrtki London d.o.o. s Jaruna, zatim u poslovnici Croatia banke u Bjelovaru, ali i o kreditnim tvrtkama Novi Carthago iz Amruševe ulice te češke tvrtke Kartagina.

Zbog potonje, policija je od svojih kolega iz Češke također zatražila dokumentaciju o spornim pozajmnicama. Osobe, uglavnom s područja Zagreba, nakon što bi Burušiću dale novac, ostale bi u nezavidnom položaju jer bi morale vraćati zajmove.

Zbog čega su, pak, na takve angažmane pristajale - nije poznato.

Naime, po svemu sudeći, nije bila riječ ni o kakvoj Burušićevoj prisili jer bi mladić tada bio prijavljen za iznudu.

Najveći zajam dignut je u Croatia banci za djevojku D. N. i iznosi točno 50.000 kuna.

Kada je djevojka podigla novac, Burušić je navodno zatražio da mu preda cijeli iznos, no intervenirao je njezin dečko koji je zaprijetio Burušiću rekavši mu: “U čemu je problem?”pa je Burušiću od 50.000 kuna na kraju predano “samo” 30.000 kuna.

U slučaju muškarca J. S. dignut je zajam od 47.800 kuna, od čega je zajmoprimcu Burušić ostavio samo 3000 kuna. Robert H. je od 20.000 dobio samo 1500 kuna.

Policija sumnja da je Burušić na takav način u protekle dvije godine spomenute kreditne ustanove oštetio za najmanje 150.000 kuna, a veći dio toga novca završio je kod njega. No, tu zapravo nastaje pravi misterij.

Naime, svi svjedoci, osobe koje su s krivotvorenim dokumentima podizale novac, kažu da su ga predavale Burušiću, no novac kod njega nije pronađen.

Također, Burušić si u tome razdoblju nije priuštio ikakav vidljiv luksuz pa nije jasno gdje je zapravo završio novac.

Osim što je Burušić podizanje zajmova organizirao uvijek kod istih kreditnih tvrtki, istih nekoliko tvrtki je koristio i pri krivotvorenju prikazujući lažno da ljudi koje je dovodio u njima rade te da su kreditno sposobni.

'DAJEM SVOJ MANDAT NA RASPOLAGANJE' Šef zagrebačke policije nakon otkrića skandala u koji je umiješan njegov sin

Riječ je o jednoj relativno nepoznatoj zagrebačkoj graditeljskoj tvrtki, zatim jednoj tvrtki za trgovinu, ali i jednoj tvrtki u kojoj je navodno raniji vlasnik bila jedna od osoba bliska optuženicima u postupku protiv tzv. zločinačke organizacije, što policija, naravno, istražuje.

Zanimljivo je također da je u jednome od slučajeva podizanja kredita bio potreban i jamac pa je Burušić podatke o zaposlenju krivotvorio i za jamca.

Konkretno, djevojci M. J. izradio je dokumentaciju prema kojoj je ona bila zaposlena u Domu za stare i nemoćne osobe na Trešnjevci.

Misteriozni partner Mario

Policajci sumnjaju da Burušić u ovoj raboti nije bio sam, jer su svjedoci policiji ispričali kako je Burušić bio u društvu još jedne muške osobe koju pak do sada nisu uspjeli identificirati, a jedino znaju da se muškarac zvao Mario.

Policija je, međutim, u ovome slučaju tek uspjela rekonstruirati sam dio slučajeva za koje sumnjiči mladoga Burušića.Kriminalističko se istraživanje nastavlja jer sumnjaju da je takvih slučajeva bilo mnogo više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 02:13