NEOBIČAN SLUČAJ

Štićenik doma u Splitu drugi put dobio koronu: Prebolio Covid u travnju, sad opet pozitivan

No, ovoga puta, barem ne zasad, nije bilo potrebe za njegovom hospitalizacijom
Ilustracija
 
 Srđan Vrančić/Cropix

U Splitu se pojavila sumnja na ponovnu infekciju covidom-19 kod jednog pacijenta. Riječ je o imunološki kompromitiranoj osobi starije životne dobi, korisniku Doma za starije u Vukovarskoj ulici, koji je u travnju zbog dijagnoze covida-19 bio hospitaliziran u KBC-u Split.

Pacijent se tada uspješno oporavio, a dva uzastopna PCR testa su mu bila negativna. No, kod pacijenta su se nedavno ponovno pojavili simptomi covida-19 i test je bio pozitivan. No, ovoga puta, barem ne zasad, nije bilo potrebe za njegovom hospitalizacijom.

Genetske funkcije

- Nitko još nije proglasio covid-19 kroničnom bolešću, ali po svemu sudeći moguće je ponovo oboljeti. Pacijent koji je prebolio koronavirus inače ima zloćudnu bolest zbog koje češće ide na testiranja zbog pretraga ili daljnjeg liječenja pa je jedan od testova bio pozitivan.

No, valja reći da se zloćudna bolest na neki način ipak upliće u neke naše genetske i imunološke funkcije, pa je moguće i u covid-19. No, razloga za hospitalizaciju nije bilo jer infekcija ovoga puta nije bila popraćena simptomima koji bi zahtijevali hospitalizaciju - objašnjava prof. dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a.

Iako ponovna infekcija covidom-19 kod splitskog pacijenta još nije potvrđena, neki stručnjaci ne dvoje o tome. - Kako se to drukčije može protumačiti nego reinfekcija? Pacijent je imunokompromitiran, a sad je dobio simptome i pozitivan je na testu - rekao nam je jedan liječnik.

Može li se više puta oboljeti od covida-19 jedno je od ključnih pitanja o kojem ovisi i teorija tzv. imuniteta krda.

“Ostaci” virusa

Prvih mjeseci pandemije u medijima se pojavilo više priča o ljudima koji su se dva puta zarazili, no pokazalo se da je bila riječ o pogreškama, uglavnom “ostacima” virusa od infekcije. No, nedavno je časopis Nature izvijestio o nekoliko dokumentiranih slučajeva reinfekcije u Hong Kongu, Belgiji, Nizozemskoj te američkoj saveznoj državi Nevadi.

- Može se raditi o virusnoj mutaciji koja bi virus mogla izmijeniti do te mjere da ga prethodno uspostavljena specifična imunost više ne prepoznaje, kako na razini protutijela koja normalno blokiraju virus u međustaničnoj tekućini, tako i na razini memorijske stanične imunosti posredovane limfocitima T koja ubija virusom zaražene stanice - objašnjava imunolog Zlatko Trobonjača, profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Ističe da je druga mogućnost prebrzi gubitak imunosne memorije prema koronavirusu.

- Naime, primijećeno je relativno brzo snižavanje koncentracije antivirusnih protutijela u plazmi, naročito kod onih koji su asimptomatski ili s blagim simptomima preboljeli ovu infekciju.

Doduše, tješe nas podaci koji govore da je T-limfocitna imunost protiv uzročnika SARS-a trajala više godina nakon preboljenja bolesti pa se možemo nadati da će se to isto dogoditi u uspostavi imunosne memorije protiv uzročnika covida-19, budući da se radi o dva vrlo srodna virusa.

Treća mogućnost su individualne karakteristike antivirusne imunoreaktivnosti koje mogu biti posljedica nekog poremećaja imunosnog sustava koji bi onemogućio stvaranje odgovarajuće dugotrajne imunosne memorije - tumači.

Sredinom ožujka jedan 33-godišnjak iz Hong Konga imao je blage simptome covida-19 i 26. ožujka je bio pozitivan na koronavirus. U bolnici je ostao do 14. travnja, a pušten je tek nakon dva negativna PCR testa. A onda se tijekom poslovnog putovanja u Španjolskoj ponovo zarazio.

Rutinski je testiran na zračnoj luci u Hong Kongu 15. kolovoza, a test je bio pozitivan. Iako nije imao nikakve simptome, iz predostrožnosti je hitno prevezen u bolnicu. Genetske analize pokazale su da se ne radi o ostacima prve infekcije, već da se zarazio drugim sojem koronavirusa SARS-Cov-2.

Različiti soj

Za razliku od njega, u američkoj saveznoj državi Nevadi zabilježen je drukčiji slučaj. Kako je izvjestio američki medicinski portal STAT, 25-godišnji muškarac iz Renoa prvi put je bio pozitivan na koronavirus u travnju. No, brzo se oporavio, a PCR test mu je dva puta bio negativan. Ali otprilike 48 dana kasnije muškarac je ponovno razvio simptome covida-19 poput glavobolje, kašlja i povišene tjelesne temperature.

Naposljetku, stanje mu se toliko pogoršalo da je hospitaliziran te je ustanovljeno da ima upalu pluća. Pritom su znanstvenici sekvencirali uzorke virusa obje njegove infekcije i otkrili da je riječ o dva različita soja koronavirusa. U Belgiji se jedna pacijentica ponovo razboljela tri mjeseca nakon što je preboljela covid-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:11