REAKCIJE IZ HRVATSKE

Stier: ‘Biden nije deklasiran, Trump nije trijumfirao. Netko treći je pobjednik‘; Raspudić: ‘Trebaju igrati na njega‘

Već sada je jasno da rezultati "midterm" izbora neće biti odskočna daska za Donalda Trumpa i njegov novi pohod na Bijelu kuću

Donald Trump, Ron DeSantis i Joe Biden

 Afp/

Iako se glasovi još uvijek broje, već sada je jasno da se na takozvanim međuizborima koji se u SAD-u održavaju točno na polovici predsjedničkog mandata - a na kojima se bira pun saziv Zastupničkog doma, malo više od trećine Senata (35 od ukupno sto mjesta u gornjem domu Kongresa) i 36 guvernera saveznih država - nije dogodio masovno najavljivani "crveni val".

Izostala je uvjerljiva pobjeda Republikanske stranke. Također, već sada je jasno da rezultati jučer održanih "midterm" izbora neće biti odskočna daska za Donalda Trumpa i njegov novi pohod na Bijelu kuću na predsjedničkih izborima 2024. godine. Naime, iako je izgledno da će Demokratska stranka izgubiti kontrolu nad Zastupničkim domom, u ovom trenutku nije jasno hoće li republikanci preuzeti kontrolu nad Senatom, što su predizborne ankete mahom sugerirale.

Uz napomenu da u trenutku pisanja ovog teksta nije poznato hoće li predsjednik Joe Biden i njegova Demokratska stranka izgubiti kontrolu nad Kongresom, Jutarnji list razgovarao je s predstavnicima najvažnijih hrvatskih stranaka o reperkusijama jučer održanih međuizbora u SAD-u. Najviše nas je zanimalo kako će rezultati izbora utjecati na Trumpov pokušaj osvajanja još jednog predsjedničkog mandata, te kako će gubitak najmanje jednog (ako ne i oba) doma Kongresa utjecati na dosad ogromnu vojnu, obavještajnu, financijsku, diplomatsku i logističku pomoć koju SAD pruža Ukrajini u ratu protiv Rusije. Naime, tijekom kampanje pojedini republikanski kandidati dali su naslutiti kako bi mogli blokirati predsjednika Bidena u njegovoj skoro pa neograničenoj pomoći Ukrajini i da bi se američko financiranje rata moglo smanjiti.

- Biden je izgubio, ali ne u mjeri koja se najavljivala. Trump nije pobijedio, a pravi pobjednik jučerašnjih izbora jest republikanski guverner Floride Ron DeSantis - riječi su kojima je najvažnije poruke američkih glasača sublimirao HDZ-ov saborski zastupnik i nekadašnji ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

- Rezultati izbora pokazuju da je predsjednik Joe Biden (i njegova Demokratska stranka) izgubio s manjom razlikom nego što se očekivalo. Izbori su pokazali i da je Donald Trump (i njegovi pristaše unutar Republikanske stranke) izgubio. A kao najveći pobjednik izašao je republikanac Ron DeSantis. Ne samo zato što je ponovno izabran za guvernera Floride, jer to se i očekivalo, nego zato što je pokazao da može osvojiti i glasove manjina - pogotovo Latinoamerikanaca, što je za nacionalne izbore i za predsjedničku utrku 2024. iznimno važno. I što je dokazao kako očito može dobiti glasove američke srednje klase. On je pravi pobjednik izbora - kaže Stier.

Smatra da će u američkoj vanjskoj politici biti više kontinuiteta nego što se u kampanji znalo čuti.

- Bez obzira kakvi će biti konačni rezultati izbora za Senat, koji je što se vanjske politike tiče puno važniji od Zastupničkog doma, u vanjskoj politici neće biti većih promjena. SAD će nastaviti pomagati Ukrajinu, bez obzira na retoriku u kampanji. Naravno, taj kontinuitet ne isključuje da bi se u nekom trenutku moglo otvoriti pitanje pregovora (oko završetka rata u Ukrajini, nap. a.). Uostalom, takve signale već sada vidimo - kaže HDZ-ov zastupnik.

Slična promišljanja čuli smo i od velikog poznavatelja američke politike Ivana Grdešića, predsjednika Savjeta za međunarodne odnose SDP-a i hrvatskog veleposlanika u SAD-u od 2000. do 2004. godine.

- Mislim da je Donald Trump očekivao da će mu ovi izbori poslužiti kao dobra osnova za njegovu neupitnu kandidaturu na predsjedničkim izborima 2024. godine. No, nakon uvjerljive pobjede DeSantisa na Floridi - i to ne samo u "njegovim" izbornim jedinicama, nego i u onima koje su bile neutralne ili blago "demokratske" - mislim da je upravo on pokazao da ima veliki potencijal postati (snažan) nacionalni političar. Njegova je pozicija ojačala, pa mu Trump već prijeti "nemoj se slučajno usuditi kandidirati protiv mene za predsjednika SAD-a". Prije svega, sada Republikanska stranka treba odlučiti hoće li organizirati stranačke predizbore ili će Trumpu dozvoliti da bez predizbora uđe u predsjedničku utrku kao republikanski kandidat. Što se demokrata tiče, Biden ne smije već sada reći da neće ići na izbore 2024., jer bi mu u tom slučaju zadnje dvije godine predsjedničkog mandata bile potpuno neuspješne. Biden mora šutjeti ili implicirati da će se kandidirati. Problem za Demokratsku stranku je što u ovom trenutku nemaju jasnog kandidata za predsjednika, te što imaju jako malo vremena da ga nađu. Očito je, naime, da se potpredsjednica SAD-a Kamala Harris nije profilirala u takvu političarku - kaže Grdešić.

Kako god da završi utrka za kontrolu nad Senatom američka vanjska politika neće se promijeniti u iduće dvije godine, zaključuje naš bivši veleposlanik u Washingtonu.

Bojan Glavašević, saborski zastupnik Zeleno-lijevog bloka, kaže kako je prerano za ocjenu što rezultati jučerašnjih izbora znače za predsjedničku kampanju 2024. godine.

- To kažem zato što je u SAD-u skoro pa pravilo da predsjednici (i njihove stranke) na međuizborima obično izgube većinu u Zastupničkom domu. Međutim, to nije glavni prediktor za ishod nadolazećih predsjedničkih izbora. Pa i Obama je na "midtermsima" izgubio većinu u Zastupničkom domu, a potom još jednom pobijedio na predsjedničkim izborima - kaže Glavašević.

Po svemu sudeći nije se dogodio "crveni val", naglašava saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica.

- Još je neizvjestan ishod izbora za Senat, ali može se reći da su republikanci dobili ispod očekivanoga. Njihova moguća većina u Kongresu bit će tanja nego što se očekivalo. Mislim da je guverner Floride Ron DeSantis sada vodeći kandidat republikanaca za predsjedničke izbore 2024. godine. Nadmoćno je pobijedio i ima već nacionalnu vidljivost. Kandidati koji su imali podršku Trumpa nisu dobro prošli. Što se tiče Ukrajine, ne očekujem značajne promjene u politici SAD-a. I dalje će snažno pomagati tu zemlju da se obrani od ruske agresije - jasan je Bartulica.

Saborski zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković napominje kako je u SAD-u skoro pa pravilo da na "midtermsima" opozicijska stranka osvoji većinu u oba doma Kongresa.

- I to je nešto na što je Bidenova administracija trebala računati. A čini mi se da se baš i nije pripremila za to. Isto tako, činjenica je da će pobjeda republikanaca pomoći njihovom kandidatu za predsjedničke izbore 2024. godine - tko god to bude. A po svemu sudeći Donald Trump se već ozbiljno priprema za te izbore. S druge strane, Bidenova administracija sada će imati puno poteškoća zbog toga što je politika u SAD-u u zadnje vrijeme postala prilično isključiva. Suzila se jako mogućnost dogovora i pregovora, jer je cilj Trumpovih republikanaca vlast pod svaku cijenu, oni uopće ne biraju sredstva kako će do toga doći. U takvoj situaciji predsjedniku Bidenu bit će teško provesti gotovo išta od planiranih reformi, teško će očuvati zdravstvenu zaštitu... Republikanci će ga blokirati kad god budu mogli. Pogotovo ako osvoje većinu i u Senatu. Što se tiče vanjske politike, republikanci su za vrijeme Trumpa pokazali sklonost izolacionizmu. Za SAD i za zapadne saveznike povratak izolacionizmu bio bi jako skup, jer nakon 24. veljače svijet se zaista jako promijenio. Potrebna nam je aktivna uloga SAD-a i u Europi i u Aziji. Ukrajinski rat ulazi u kritičnu fazu i potrebno ga je nastaviti financirati, a znamo da je SAD najveći financijer rata u Ukrajini. Siguran sam da će ga republikanci pokušati ograničiti na tom polju, no ostaje nesigurno u kojoj mjeri i kolike bi reperkusije to imalo po rat u Ukrajini. Jer, iz izjava nekih od vodećih republikanaca jasno je da nisu svi kategorički protiv financiranja rata. Dapače, neki govore da ga treba nastaviti financirati kao i do sada. U svakom slučaju, možemo se samo nadati da će financiranje i involviranost SAD-a u rat u Ukrajini ostati kakvi su i danas - kaže Hajduković.

Zastupnik Mosta Nino Raspudić kaže kako je bilo očekivano da će Republikanska stranka dobro proći na jučerašnjim izborima.

- Međutim, potpuno su nerealna i pretjerana bila pumpanja o nekakvom "crvenom valu". U svakom slučaju, bit će zanimljivo promatrati odnose unutar šireg republikanskog kruga jer na jučerašnjim izborima guverner Floride DeSantis opet je nadmoćno pobijedio. Možda bi sada republikancima bilo bolje odigrati na njega na predsjedničkim izborima 2024., nego pokušavati opet s Trumpom ili s kandidatima iz šešira kao što je na ovim izborima bio doktor Oz - koji je propao u senatorskoj utrci u Pennsylvaniji. Zaključno, čini mi se da je DeSantis bliži predsjedničkoj kandidaturi - kaže Raspudić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:40