REAKCIJA

STIER 'HDZ treba promjene, za pobjedu moramo imati i potporu desnih birača. Plenković? Neću vaditi noževe sada kad se vođa poskliznuo'

 
 Damjan Tadić / CROPIX

HDZ-ov Davor Ivo Stier obratio se novinarima u Saboru i odgovarao na pitanja o lošem rezultatu HDZ-a na izborima za Europski parlament. Rekao je da HDZ nije ispunio cilj od pet mandata, što je nazvao neuspjehom i lošom predispozicijom za parlamentarne izbore.

'Sada kada gledamo širu europsku sliku kako su prošle stranke EPP-a onda možemo reći da je to rezultat koji daje priliku HDZ-u i Andreju Plenkoviću da se dobro pozicioniraju unutar EPP i euoropskih institucija i mislim da je to dobro za Hrvatsku. Za nacionalnu politiku to nije dobar rezultat, to je loš rezultat koji traži promjenu. Ne možemo na parlamentarne izbore s potporom od 22 ili 23 posto', kaže Stier i dodaje da je došlo do podjele biračkog tijela te da sada treba ujediniti stranku te ističe da će on na tome raditi.

'Mnogi će biti generali nakon bitke, nije moja uloga da upirem prstom, govorio sam i napravi o poteze koje sam mislio da je trebalo, a sve da HDZ bude jak i da se ne dogodi ovo što se dogodilo, naše biračko tijelo se podijelilo. Puno je tradicionalnih birača HDZ-a izašlo na izbore, ali nije zaokružilo HDZ. Sada je potrebno ujediniti stranku i ujediniti biračko tijelo. Ja ću na tome raditi, i ja ću to i napraviti', rekao je Stier, javlja N1.

Upitan o odgovornosti predsjednika stranke Andreja Plenkovića za loš rezultat na ovim izborima, Stier je odgovorio neodređeno.

'Kada govorimo o onome što je pred nama, ja sam svjestan odgovornosti i odgovornosti koja je pred nama. Kada je trebalo poduzeti određene poteze, ja sam to učinio, uvijek s namjerom da imamo jak HDZ. I danas je potrebno to da imamo privlačan politički projekt i naravno da su potrebne promjene u tom smislu, da dobijemo većinsku potporu hrvatskog naroda', kaže Stier.

Novinari su ga još jednom upitali treba li Plenković napustiti svoju funkciju na mjestu predsjednika stranke. Odgovara da on 'neće vaditi noževe sada kad se vođa poskliznuo'.

'To sam sada već rekao, kada je trebalo ukazati na ono što je trebalo u tom trenutku reći, to sam rekao. Prezirem praksu onih koji, kada je vođa moćan, plješću, a onda kada se posklizne, idu vaditi noževe. To nisam ja, to nije moja uloga. Moja uloga je bilo reći ono što je trebalo u tom trenutku, uvijek s namjerom da HDZ bude jak. Treba ujediniti stranku i naše biračko tijelo. Mi moramo to učiniti, ja ću na tome raditi i uspjeti', ponavlja Stier, a na pitanje je li on spreman preuzeti HDZ, kaže - zašto ne, ali na unutarstranačkim izborima, prenosi N1.

'Ja sam iskazao spremnost raditi na ovom cilju, ujediniti stranku, biračko tijelo... Zašto ne i kao predsjednik stranke, ali kada dođe vrijeme unutarstranačkih izbora, dobit ćete precizan odgovor. Statut je jasan o tome koji su rokovi, a na stranačkim tijelima je da točno odrede. Tada ćemo moći dati precizne odgovore. Kao što znate, ja nisam više član Predsjedništva koje mora i inicirati tu odluku', rekao je Stier.

Novinari su ga upitali i je li on među onima koji se navodno optužuju za bojkot i sabotiranje unutar HDZ-a. Stier je bio kratak: 'Ne.'

'Bio sam potpora našoj listi, našim kandidatima. Moje djelovanje uvijek je išlo k tome da imamo jak HDZ. To je Hrvatskoj potrebno. HDZ koji će moći okupljati ljude koji su možda i malo liberalniji i malo konzervativniji, a u središtu jedna demokršćanska politika koja može okupljati te dvije skupine da ne budu suprotstavljene. To je jedna od poruka koje smo sada dobili od birača. Radit ću na tome da ujedinimo stranku i naše biračko tijelo, da imamo privlačan politički projekt koji može dobiti većinsku poruku hrvatskog naroda', kaže Stier i dodaje da u fokusu njegovog interesa nije bilo to da bude prvi na listi HDZ-a za Europski parlament.

'Ja sam javno rekao da mi nije u fokusu biti na listi za EP. Danas je važno da dokažemo da smo dobro razumjeli poruku birača, da u središtu naše politike mora biti borba protiv korupcije, klijentelizma, da HDZ mora predstavljati i desne birače', zaključio je Stier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:41