RASPRAVA O PISMU

Stier o ćirilici: ‘Kao pismo nije ni dobra ni loša. Kao demokršćanin ne mogu biti protiv nje‘

‘Ona ne smije biti instrument velikosrpske politike‘, rekao je Stier. Grbin je, pak, podsjetio na Stierove prethodne izjave o ćirilici
Davor Ivo Stier
 Darko Tomas/Cropix

Gostujući na N1 televiziji, zastupnik u Hrvatskom saboru iz redova Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Davor Ivo Stier rekao je da protiv ćirilice u Vukovaru načelno nema baš ništa, ali da je se mora depolitizirati. Stier je potom rekao da u Vukovaru treba izgraditi društvo i napraviti sve da grad bude uspješan primjer.

"Ćirilica kao pismo samo po sebi nije dobra niti loša. Dapače, ona nosi ime jednog sveca, protiv čega ne možete biti kao demokršćanin. Drugo je što ona ima zloupotreba", rekao je. "Mora se depolitizirati, da ne bude alat, instrument velikosrpske politike", nastavio je i precizirao da u vidu ima ispade kad ju se koristi na "nekim utakmicama u Srbiji" na kojima se izvikuju ratnohuškačke, nacionalističke poruke.

Rekao da je ćirilica treba biti prepoznata kao "pismo koje je jedan svetac dao slavenskim narodima, kao pismo koje i danas koriste mnogi slavenski narodi, pa tako i srpski". "Prema tome se svi akteri u Hrvatskoj politici moraju jasno odrediti. Problem je kad se ona zloupotrijebi da se pošalju neke radikalne velikosrpske poruke", dodao je.

Saborski zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Peđa Grbin na Twitteru je komentirao Stierovu izjavu: "Drago mi je da je kolega Stier evoluirao od: 'Zato ćirilicu u Vukovaur ne gledam samo kao pismo ... i zato je neprihvatljiva u Vukovaru.' Nadam se da će se ta evolucija odraziti i na odlukama koje moramo donijeti u Saboru, a tiču se uporabe jezika i pisma nacionalnih manjina."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 12:55