KRIZNA ŽARIŠTA

Stier za aktivniju ulogu OESS-a u JI Europi, posebno u BiH

 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier založio se u četvrtak u Hamburgu na 23. Ministarskoj konferenciji Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) za aktivniju ulogu te organizacije na jugoistoku Europe, posebice po pitanju ravnopravnosti naroda u BiH.

“Mi smo od OESS-a tražili da budu aktivniji u promicanju prava nacionalnih manjina, pravne države, reforme pravosuđa a u slučaju Bosne i Hercegovine isto tako i institucionalne jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda”, rekao je Stier.

Dodao je da je podržao incijativu njemačkog ministra vanjskih poslova i predsjedavajućeg OESS-a Frank-Waltera Steinmeiera o boljoj kontroli konvencionalnog naoružanja.

U svezi sa sukobom u Ukrajini, koja je bila jedna od tema konferencije, Stier je naglasio kako je za političko rješnje ovog sukoba važno implemetirati detalje iz sporazuma iz Minska ali kako su stavovi još uvijek različiti.

“Tu je očiti raskorak između stavova delegacije Ruske Federacije i zemalja članica Europske unije i NATO saveza”, rekao je Stier.

Hrvatski ministar vanjskih poslova se na rubu ministarskog sastanka susreo s kolegama iz Ukrajine, Gruzije, Norveške i Makedonije.

“Razgovarao sam i s japanskim ministrom vanjskih poslova Fumiom Kishidom i o gospodarskoj suradnji između Hrvatske i Japana kao i o situaciji u Bosni i Hercegovini s obzirom na to da je japanski ministar u Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira u BiH”, rekao je Stier.

Dvodnevna ministarska konferencija OESS-a na kojoj se raspravlja o djelovanju organizacije, jačanju dijaloga o sigurnosnim pitanjima u području OESS-a, aktualnim kriznim žarištima, migracijama te o izazovima borbe protiv terorizma završava u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. veljača 2023 19:20