MINISTAR NA ODLASKU

STIEROV NOVI PLAN Ostati u HDZ-u, popraviti odnose s Plenkovićem i ograditi se od Hasanbegovića

Uz zadnje dane na Zrinjevcu, ljulja mu se i mjesto tajnika u HDZ-u
 Marko Todorov / Hanza Media

“Stier nema ambiciju postati predsjednik HDZ-a, niti mu pada na pamet rušiti Andreja Plenkovića. Njemu je jedini cilj provesti promjenu stranačkog statuta, što je HDZ obećavao, i da se na budućim izborima na svim nivoima glasa po principu ‘jedam član, jedan glas”, rečeno je Jutarnjem iz nekoliko izvora bliskih Davoru Ivi Stieru, političkom tajniku HDZ-a i još nekoliko dana šefu hrvatske diplomacije.

Sam Stier i dalje se javno ne izjašnjava, a s premijerom Andrejom Plenkovićem odnosi su zahlađeni. Vidjeli su se prije Stierova puta u Oslo, čuli i poslije njega, ali to više nije odnos dvojice bliskih suradnika koji su zajedno iz Bruxellesa krenuli u reformiranje stranke. Stier je danas otputovao u Luxembourg na sastanak Vijeća za vanjske poslove, gdje će se razgovarati o borbi protiv terorizma i suradnji EU i NATO-a, a buduća ministrica Marija Pejčinović Burić već se sprema za preuzimanje dužnosti.

Izrazio stav

Kad smo Stierove suradnike pitali je li njegov potez bio ravan političkom samoubojstvu, odgovor je glasio “pa nije ni mogao drukčije postupiti jer bi izgubio na vjerodostojnosti”. Tako je za dio hadezeovaca Stier politički mrtvac, a za dio budući vođa ako sadašnjem šefu stranke krene po zlu.

Iznenadna ostavka Davora Stiera kao ministra vanjskih poslova i najava da će se posvetiti isključivo radu u stranci nije izazvala posebne reakcije u županijskim organizacijama i na terenu. “Stier nema svoje ljude i teško će provesti inicijative ako ih ne podrži vrh stranke”, uvjeravali su nas mnogi ovih dana, uz napomenu kako nije isključeno da dođe i do smjene političkog tajnika. “Davor se ni za jedno mjesto ne drži rukama i nogama, uostalom nije se vratio u Hrvatsku da bi bio isključivo bio ministar i njemu je ipak najvažnije provesti ono što je obećano kada je novo vodstvo preuzelo HDZ.”

Stierov krug ocjenjuje da sada nema nikakvih prepreka da HDZ krene u demokratizaciju, onako kako je to Stier zamislio u svojoj knjizi o “novoj paradigmi”. Preuzimanje Vlade, lokalni izbori bili su objektivna prepreka za punu demokratizaciju stranke, a sada je vrijeme da se već u rujnu na predsjedništvu stranke donese odluka o promjeni statuta, što bi trebao usvojiti središnji odbor i onda potvrditi sabor HDZ-a. “Stier je predložio da se na svim nivoima, ne samo za čelne ljude stranke, glasa po principu koji je usvojen i pri izboru novog predsjednika. Osobno se ne bi kandidirao za predsjednika HDZ-a, nego za neku drugu funkciju.”

Kao ministar vanjskih poslova Stier je mnogo vremena provodio izvan Hrvatske i nije se mogao posvetiti stranačkom radu, što je i jedan od razloga podnošenja ostavke. Iako su ga mnogi odgovarali i predlagali da pričeka i ne donosi odluke preko noći, Stier nije želio ni čuti. “U Bruxellesu je odlučio reći svoj stav oko suradnje s Mostom i tada je očito potpuno puklo između njega i premijera.” Plenković ga je pokušao zadržati u svojoj ekipi, ali sada su njihovi razgovori sve hladniji. Iz pregovora s HNS-om Stier je bio potpuno isključen, što ga je, naravno, pogodilo. “S druge strane, možete zamisliti kako se osjećao Plenković koji je nakon niza nevjerojatnih manevara i prepreka napokon uspio formirati novu većinu, a onda mu je leđa okrenuo najbliži suradnik. Ali, premijer je pragmatičan i sigurno će još dobro odvagnuti hoće li ići na potpuno pucanje odnosa sa Stierom”, kažu oni koji dobro znaju i Plenkovića i Stiera, ali uz dodatak da je sve ovo što se sada događa za političkog tajnika vrlo rizično.

Karamarko

Sam Stier svoj politički program izložio je još u vrijeme Tomislava Karamarka kad je napisao knjigu u kojoj je govorio o novoj paradigmi. I onda i sada Stier smatra da razlog objavljivanja knjige nije bio protest protiv Karamarkove politike da bi se na “novu paradigmu” trebalo zaboraviti čim “druga struja” osvoji vlast. U više navrata i u zadnje vrijeme rekao je da demokratizacija nije potrebna samo HDZ-u nego svim hrvatskim političkim strankama i da on vidi budućnost hrvatske politike u tome da stranačke baze izabiru svoje predstavnike u sva stranačka tijela. “Uostalom, na toj ideji je i došlo do suradnje Stiera i Plenkovića, a Stier nema ništa protiv nove Vlade i načina kako će ona funkcionirati. Njemu je bitno samo da se promijeni statut HDZ-a. Njegov potez s ostavkom je poziv svim članovima HDZ-a da se razmisli kojim će putem stranka ići dalje.”

Mnogi u HDZ-u svjesni su da su posljednji potezi koji su doveli do suradnje HDZ-a i HNS-a bili povučeni bez znanja stranačkih tijela i da su odluke donosili ljudi od Plenkovićeva povjerenja. Sve se češće spominju i dvije struje u Predsjedništvu HDZ-a, od kojih je brojnija ona koju bi se moglo svrstati pod tehnomenadžersku i koja pragmatično gleda na politiku. Ta je struja, uostalom, i otvorila vrata suradnji s HNS-om. Istovremeno, Stier nema nikakvu namjeru ostvariti suradnju sa Zlatkom Hasanbegovićem ili Brunom Esih. Njihova viđenja politike su različita, a Stier svoju političku budućnost, što su nam potvrdili oni koji ga dobro poznaju, vidi samo i isključivo u HDZ-u.

Vrdoljak

Drama u vrhu HDZ-a nije počela u vrijeme krize s Agrokorom i zahtjevima za smjenu ministra financija Zdravka Marića, kako se u javnosti dobio dojam, već mnogo prije. Ni sadašnje vodstvo stranke nije bilo sretno suradnjom s Mostom, uostalom kao ni bivši predsjednik Tomislav Karamarka. Mnogi nas uvjeravaju da je Karamarko također pregovarao s Ivanom Vrdoljakom, iako obojica to nisu željela javno priznati. “Za razliku od Karamarka koji nije uspio finalizirati dogovor s HNS-om, Plenkoviću je to pošlo za rukom”, kaže naš izvor.

Poznavatelji prilika u HDZ-u ističu da su posljednji mjeseci za stranku bili krajnje turbulentni, iako se to “na van” nije moglo vidjeti. Vrh stranke očito je odlučio mijenjati partnera, a takvo je raspoloženje postojalo i u Predsjedništvu HDZ-a. “Jedno je samo posve jasno, sve je počelo mnogo ‘prije Marića’ i razgovori između HDZ-a i HNS-a trajali su već duže vrijeme, a Stier oko toga nije bio previše sretan.”

Bio je u manjini i kada se drugi put dogovarala suradnja s Mostom, ali se na kraju i Plenković priklonio toj ideji iako su i u to vrijeme postojali paralelni kontakti s Mostom i HNS-om. Sada i oni koji podržavaju Davora Stiera smatraju da je cijela ta priča završena i da ova Vlada ima izgleda odraditi mandat do kraja. “Stier svakako nema nikakve namjere štetiti Vladi, pogotovo ne Andreju Plenkoviću. Obrnuto, podržavao je i podržavat će premijera i njegov je cilj isključivo vratiti povjerenje hrvatskih građana u institucije i političke stranke. Otvoriti institucije kako ne bismo i dalje živjeli u dogovornoj ekonomiji i kako bismo istinski demokratizirali sve stranke i Hrvatsku.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:04