AGROKOR

STIGAO NIZ REAKCIJA NAKON ŠTO SU DOBAVLJAČI NAJAVILI TUŽBE Banke: 'Nikad nismo otkrivali poslovne tajne Ivici Todoriću!'

Ivica Todorić
 / Hanza Media

Erste banka i Raiffeisenbank, dvije banke koje su dobavljači prozvali za otkrivanje poslovne tajne o njima prilikom kreditiranja Agrokora, odbacuju te tvrdnje, ističući kako su poslovale u skladu sa zakonom te da su poštovale odredbe o čuvanju bankarske tajne.

- Smatramo da je međusobno povjerenje osnovni preduvjet za poslovanje, suradnju i dugoročni partnerski odnos s klijentima. Shodno tome, odlučno odbacujemo zlonamjerne insinuacije o odavanju povjerljivih podataka o poslovanju i bonitetu bilo kojeg klijenta trećoj strani, poručuju iz Erste banke. Slično odgovara i RBA koja navode o odavanju poslovne tajne drži “u potpunosti neutemeljenima”. Ujedno podsjećaju da je guverner HNB-a Boris Vujčić izjavio kako poteškoće u vezi s Agrokorom ne ugrožavaju bankarski sustav u Hrvatskoj.

Frustracija raste

Neovisno o ukupnim rezultatima stres testa HNB-a, koji u najgorem scenariju mogu biti prilično negativni za ukupnu ekonomiju, ostaje činjenica da banke i dobavljači ne uspijevaju naći zajednički jezik oko regresnih mjenica. Potpisivanjem Promemorije o mjenicama koja traje do kraja mjeseca, dobavljači su dobili kratki predah, ali banke ustrajavaju na naplati svojih potraživanja, a dobavljačima su spremni olakšati situaciju utoliko što im nude kredite za podmirenje obveze.

Kako je u suštini riječ o dugu Agrokora koji je na kraju, prijavom tražbine, teško uspjeti u cijelosti naplatiti, frustracija dijela dobavljača očito raste, pa su s bankama spremne i zaoštriti igru, prijeteći im tužbom. U Erste banci, međutim, na cijeli slučaj gledaju drugačije.

- U skladu s potpisanom Promemorijom, zajednički nam je cilj da se na bilateralnoj razini pronađe adekvatno rješenje koje će, s jedne strane, uvažavati interese i mogućnosti svakog pojedinog dobavljača, odnosno interese banke i faktoring kuće s druge strane. S tim u vezi, smatramo da je pristup koji primjenjujemo od samog početka dosljedan, fer i korektan, u skladu s principima odgovornog i transparentnog bankovnog poslovanja - objašnjavaju. Pritom posebno naglašavaju da je dio dobavljača u izravnoj komunikaciji i kontaktu s Erste Factoringom “već regulirao i riješio pitanje svojih regresnih obveza i preuzimanja potraživanja”.

Do kraja svibnja

Shodno tome, pozivaju i druge dobavljače da pristupe bilateralnim dogovorima u što kraćem roku jer bi to bio “odgovoran potez”, kako bi se oni uspjeli realizirati do 31. svibnja, roka koji je određen potpisanom Promemorijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:10