ISTRAŽIVANJE

STIGAO NOVI CROBAROMETAR Smjena na vrhu, Most zaustavio slobodan pad, pesimizam eksplodirao

 CROPIX

Novi Crobarometar koji je za Novu TV provela agencija Ipsos donio je neke zanimljive promjene u odnosu na protekli mjesec. Naime, došlo je do smjene na vrhu, SDP je prestigao HDZ, a ono što je posebno interesantno je činjenica da je Most ponovno 'narastao' i preskočio Živi zid.

Da su kojim slučajem danas izbori, SDP bi osvojio 29,1 posto glasova birača, a HDZ 28,7 posto. Zato se Most vratio na 7,9 posto potpore, a Živi zid ima 7,8 posto. Stranka Bandić Milan 365 trenutačno uživa 4,3 posto potpore birača. Slijede HNS s 1,5, HSS s 1,4, IDS s 1,4, BUZ s 1,1 te HSU koji ima 1 posto potpore.

Ostale stranke imaju 6,7 posto potpore birača, a neodlučnih je 7,6 posto.

Međutim, ono što je važnije je da raste pesimizam. Tako 73 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a samo njih 19 posto misli da zemlja ide u dobrom smjeru. Ne zna 8 posto ispitanika. To je drastičan porast pesimista, budući da je u siječnju samo 48 posto ispitanika smatralo da zemlja ide u lošem smjeru

Trenutačno 56 posto građana ne odobrava Vladine politike, a odobrava ih 32 posto dok njih 12 posto ne zna. Prošloga mjeseca pala je potpora onih koji podupiru Vladine politike, a porastao broj onih koji ih ne odobravaju. Bit će zanimljivo vidjeti u sljedećim mjesecima hoće li se ti negativni trendovi zaustaviti ili će i dalje rasti pesimizam.

U svibnju Hrvatska je doslovno podijeljena oko trajanja Oreškovićeva kabineta. 47 posto građana misli da će opstati, a njih 46 da će se raspasti. No, posljednjih 30 dana zanimljiv je trend velikog pada potpore opstanku Vlade i porasta onih koji misle da će se Vlada raspasti. Ne zna njih 7 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 14:33