IPSOS ZA DNEVNIK NOVE TV

STIGAO NOVI CROBAROMETAR: ŽIVI ZID I DALJE RASTE, HDZ U BLAGOM PADU, SDP ZAUSTAVIO PAD Evo kakav je rejting vodećih hrvatskih političkih stranaka

 
Andrej Plenković, Davor Bernardić, Ivan Vilibor Sinčić i Božo Petrov
 Goran Mehkek, Bruno Konjević, Robert Fajt, Dragan Matić / CROPIX

SDP je zaustavio trend pada rejtinga, HDZ je i dalje najjača stranka, Živi zid je treća po redu politička snaga u zemlji s trendom blagog rasta, a MOST čvrsto drži četvrto mjesto. Proizlazi to iz rezultata prvog ovogodišnjeg Crobarometra koji je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. siječnja na uzorku od 969 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske.

Siječanj je bio izazovan za HDZ (obilježila ga je afera sa županom Alojzom Tomaševićem optuženim za obiteljsko nasilje i stranačko kadroviranje u Plitvičkim jezerima) pa im je potpora neznatno pala i iznosi 30,1 posto (u prosincu 31,9%). SDP prema istraživanju u siječnju ima podršku 20,9 posto, što je oporavak u odnosu na prosinac kada su pali na 18,9 posto.

Istraživanje, međutim, ne obuhvaća kampanju Davora Bernardića kojom se promovirao u zaštitnika satire i borca za slobodu govora, što je za posljedicu imalo val ismijavanja. Na trećem mjestu je Živi zid koji peti mjesec uzastopno raste. Podupire ih 13 posto birača, a u prosincu ih je podržavalo njih 12,4 posto. Na četvrtom mjestu je MOST s podrškom od 6,8 posto, što je pad u odnosu na mjesec ranije kada ih je podupiralo 7,3 posto ispitanika.

Stranka Bandić Milan 365 u siječnju je imala potporu 3,4 posto birača, a među strankama s manjom podrškom slijedi regionalni IDS koji podupire 2,5 posto ispitanika, potom HNS s potporom 2,4 posto. Stranka Pametno ima podršku 2,4 posto ispitanika, HSS bi biralo njih 2,1 posto, a HSU 1,9 posto.

Odnos birača prema Vladi je kritičan jer se 61 posto ispitanika izjašnjava protiv poteza Vlade, a za njih je 30 posto. No, 74 posto građana vjeruje da će Andrej Plenković u koaliciji s HNS-om do kraja odraditi mandat.

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 969 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Pesimistični birači

Većina građana je i dalje pesimistična smjerom kojim ide Hrvatska. Tako je onih koji misle da zemlja ide u lošem smjeru 67 posto, a da ide u dobrom smjeru, misli njih 25 posto.

HDZ-ovi birači su iznadzastupljeni među biračima iznad 60 godina. Tamo mogu računati na potporu 36 posto ispitanika. Također, više glasova mogu očekivati kod birača s osnovnom školom (38%). Veliku potporu imaju u Lici i Banovini (49%), a u Dalmaciji ta stranka ima apsolutnu potporu (54%).

SDP-ovi birači su također starija populacija, točnije oni iznad 60 godina (27%). Više birača mogu očekivati kod onih s VŠS/VSS (25%). I dalje su jaki u Zagrebu (27%) te sjevernoj Hrvatskoj (29%).

Živi zid je stranka mladih. Za tu bi opciju glasovalo 22 posto mlađih od 30 godina. Također, nešto više glasova mogli bi očekivati kod birača sa srednjom stručnom spremom (16%) te u Zagrebu (17%) i Slavoniji (16%).

Most više glasova nego na nacionalnoj razini može očekivati kod birača do 30 godina (13%), također malo više imaju muških birača (9%). A regionalno više birača za tu bi stranku bilo na sjeveru Hrvatske (10%) te u Dalmaciji (11%). (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:21