TRASPARENCY INTERNATIONAL

STIGAO NOVI IZVJEŠTAJ O KORUPCIJI DILJEM SVIJETA Naši susjedi među najgorima, ali ni Hrvati nisu oduševljeni stanjem u Lijepoj našoj

 HANZA MEDIA/Transparency international

Transparency international objavio je novo izvješće People and Corruption: Europe and Central Asia, u kojem je sudjelovalo gotovo 60.000 građana iz 42 zemlje Europe i Srednje Azije, a izjasnili su se o svakodnevnim iskustvima po pitanju korupcije.

Trećina ispitanika misli da je korupcija jedan od najvećih problema s kojima se suočava njihova država. Također, ljudi su uvelike nezadovoljni načinom na koji se njihova vlada bori protiv korupcije: više od polovice (53%) kazalo je kako vladi ide loše u tome, a manje od četvrtine (23%) smatra da vladajućima ide dobro.

Transparency international

Građani Ukrajine (86%), Moldavije (84%), Bosne i Hercegovine (82%) i Španjolske (80%) svoje su vlade ocijenili najgorima po tom pitanju.

Stanovnici tih zemalja tvrde da su često svjedočili mitu. U prosjeku, jedno od šest kućanstava platilo je mito javnim službenicima. Iako je par njih priznalo kako je platilo mito javnim službenicima u članicama Europske unije (Rumunjska i Litva), broj je puno veći u istočnim zemljama.

Povodom objave globalnog barometra korupcije Transparency international Hrvatska ističe da građani korupciju opravdano smatraju velikim problemom hrvatskog društva.

Transparency international

Naime, svaki drugi građanin (51%) smatra da je korupcija jedan od najvećih problema u Hrvatskoj, 57% ispitanika napore izvršne vlasti drži nedovoljnim u borbi protiv korupcije, a 10% je u proteklih godinu dana podmitilo javni sektor da bi ostvarilo svoja prava. Pri tome manje od 40% građana smatra da naše društvo osnažuje prijavitelje nepravilnosti.

- Borba za transparentno društvo temelji se na stvarnoj volji političkih aktera i nositelja vlasti da pozitivne društvene vrijednosti poput poštenja, odgovornosti i učinkovitosti učine poželjnim ponašanjem.

Svakog pojedinca ili prijavitelja nepravilnosti treba osnažiti i zaštiti kako bi ukazivanjem na propuste učinili ovo društvo poželjnim mjestom za život, poticanje ulaganja i napredak u cjelini.

Transparency international

Hrvatska se protiv korupcije mora boriti vlastitim opredjeljenjem i snagom, a ne isključivo poticajima vanjskih i viših interesa uvjetovanih globalnim trendovima.

To je strateško opredjeljenje društva da se koruptivno ponašanje prevenira ugradnjom sustavnih alata u tijela javne vlasti, sve koruptivne nepravilnosti sankcioniraju, a neodgovorni pojedinci kazne i onemoguće u javnom djelovanju. Neki od alata su reguliranje lobiranja i zaštita prijavitelja nepravilnosti - poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Inače, globalni barometar korupcije mjeri kako građani percipiraju prisutnost korupcije u svojim državama na temelju nekoliko indikatora, a provedeno istraživanje uključilo je 1503 ispitanika u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:40