BERLINSKI SAJAM

Stigao prvi 3D televizor koji će se gledati bez skupih naočala. Cijena? Prava sitnica

Revolucionarni izum Japanaca trebao bi koštati oko 8000 eura
 AFP

BERLIN - Nezgrapne i često skupe naočale bila su najveća prepreka širem prodoru 3D tehnologije. Ta bi prepreka uskoro trebala nestati. U Berlinu na IFA-i, najvećem europskom sajmu potrošačke elektronike koji je počeo danas, predstavljen je prvi televizor koji gledateljima servira trodimenzionalnu sliku bez pomagala na nosu.

Nestvarna tehnologija

Predstavila ga je Toshiba i odmah najavila da će prodaja tog televizora na europskim tržištima početi već u prosincu ove godine. Službeno: cijena nije objavljena. Neslužbeno: 8000 eura. Ista je tvrtka predstavila i prvi laptop s istom tehnologijom, a LG je u Berlin došao s prvim 3D mobitelom, na kojem se treća dimenzija također može vidjeti bez naočala.

Tehnologija koju koristi Toshiba temelji se na kašnjenju slike, toliko malom da ga mozak ne registrira, ali dovoljno dugom da lijevo i desno oko gledatelja šalju dvije različite slike, od kojih naš mozak na kraju složi privid treće dimenzije. To znači da pametni televizor aktivno prati položaj gledatelja te s malim kašnjenjem šalje sliku prvo prema lijevom, pa desnom oku. Zbog toga se 3D privid ne bi smio izgubiti ni kad gledatelj promijeni poziciju pred televizorom.

Napad na iPad

Uz 3D tehnologiju bez naočala, najspominjanija riječ na sajmu je - tablet. Na tržište kojim vlada Apple s iPadom ušao je Sony s modelima Tablet S i Tablet P, a nove modele su predstavili i Toshiba te Samsung. Svi koriste Googleov Android operativni sustav. Sonyjev Tablet P posebno je zanimljiv zbog toga što se preklapa i ima dva ekrana. Nijedan od njih zasad se nije pokušao kupcima dodvoriti 3D tehnologijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:24