NESTABILNO I VRUĆE

Stigao toplinski val: Danas moguće nevrijeme, za sutra izdano upozorenje za jednu regiju

U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano, a uz umjeren razvoj oblaka poslijepodne postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu

Nevrijeme i vrućina (ilustracija)

 Cropix/

U subotu će u unutrašnjosti prevladavati sunčano no nestabilno vrijeme uz prolazne pljuskove i grmljavinu, a na Jadran će biti vedro uz pokoji pljusak popodne, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda dodajući kako će se temperature kretati od 28 do 33 Celzijeva stupnja.

Vjetar na kopnu puhat će slab do umjeren sjeveroistočni, na Jadranu slaba i umjerena bura, podno Velebita s jakim udarima, a sredinom dana će zapuhati sjeverozapadnjak, osobito prema otvorenom moru.

- U subotu će atmosferu destabilizirati vrtlog vlažnog i nestabilnog zraka koji se zadržava iznad naših krajeva već nekoliko dana - javlja za HRT meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak.

- Stoga će na istoku još biti lokalno kiše, pljuskova i grmljavine, osobito u noći i u prvom dijelu dana, a uz sunčana razdoblja ne može se isključiti mogućnost pljuskova ni poslijepodne. Bit će vruće i sparno uz temperaturu oko 30°C.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano, a uz umjeren razvoj oblaka poslijepodne postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu. Jutarnja temperatura od 16 do 19°C, a najviša dnevna oko 30°C.

Umjerenog razvoja oblaka u poslijepodnevnim satima bit će i u gorskim krajevima gdje su također mogući kratkotrajni pljuskovi. Ujutro ponegdje magla. Danju će biti barem djelomice sunčano, a još sunčanije bit će na sjevernom Jadranu, ujutro uz umjerenu buru, podno Velebita i jaku, danju vjetar s mora. Temperatura u gorju od 26 do 29°C, na Jadranu između 31 i 34°C.

Na srednjem Jadranu pretežno sunčano, poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka, izraženiji u unutrašnjosti Dalmacije gdje postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu. Poneki pljusak može se spustiti i do obale. Nakon bure, danju će zapuhati umjeren maestral uz malo do umjereno valovito more i bit će vruće.

Pretežno sunčano sutra na južnom Jadranu. Poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka, ponajprije u zaobalju, može biti ponekog pljuska. Ujutro i navečer burin, danju maestral. Temperatura zraka između 30°C uz obalu i 34°C u zaobalju.

Sljedećih dana sunčano i vruće vrijeme kakvo priliči ljetu

Drugi dio vikenda donosi pretežno sunčano vrijeme. Mala vjerojatnost za poneki pljusak postoji u gorju. Sljedeći tjedan nastavak sunčanog vremena i vrućine. Na Jadranu također sunčano i vruće, a i noći će često biti vrlo tople. U nedjelju će puhati umjerena bura, a od ponedjeljka ponovno vjetar dnevne cirkulacije - ujutro burin, danju maestral.

Što se tiče upozorenja, vrijedi istaknuti da je za nedjelju za sjeverni Jadran izdano narančasto upozorenje zbog vrlo visokih temperatura.

image

Meteoalarm za nedjelju

Dhmz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:17