EPIDEMIOLOŠKA SLIKA

Stigla je nova korona karta, jadranska regija i dalje u narančastom, susjedi u problemima

Sada su još dvije talijanske regije u središnjem dijelu crvene, a ostatak je narančasti, s izuzetkom dijela sjeverne i južne Italije.
Jadranska regija je u narančastom
 Cropix

Najnoviji izvještaj ECDC-a o 14-dnevnoj situaciji s covidom-19 u zemljama EU-a govori da veći dio Hrvatske i dalje ostaje zelen na europskoj korona karti, a jadranska regija narančasta. To znači da nema prepreka za uspješan nastavak turističke sezone vezano za epidemiološku sliku tijekom pandemija koronavirusa.

Od hrvatskih turističkih konkurenata, Španjolska i Italija imaju nepovoljniju sliku nego prošloga tjedna. Sada su još dvije talijanske regije u središnjem dijelu crvene, a ostatak je narančasti, s izuzetkom dijela sjeverne i južne Italije.

Što se tiče Španjolske, cijela zemlja je u tamno crvenom, osim manjeg dijela obale na sjeveru zemlje. Što se tiče Grčke, crvenu oznaku dobila je još jedna regija i to u središnjem dijelu zemlje, a sve ostalo je kao i prošloga tjedna.

Podsjetimo, u protekla 24 sata zabilježeno je 247 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.221. Među njima je 154 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 14 pacijenata. Preminule su tri osobe.

image
Nova korona karta prema ECDC-u

Beroš: Nova karta pobuđuje oprezni optimizam i obvezu

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak kako nova korona karta Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) na kojoj je hrvatska obala i dalje u narančastom, a ostatak Hrvatske zelen, pobuđuje oprezni optimizam i obvezu.

"Nova ECDC karta pobuđuje oprezni optimizam, ali i obvezu. Hrvatska nastavlja biti najsigurnija destinacija na Mediteranu, no put do sigurne zone je lakši nego li zadržati taj status", napisao je ministar na twitteru.

Cijepimo se i poštujmo mjere na dobrobit naših građana i posjetitelja Hrvatske, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 07:25