VELIKA PROMJENA VREMENA

Stigla je ‘Zvijer s istoka‘! Snijeg zameo Sljeme i dobar dio Hrvatske, u ovim dijelovima ga se očekuje i do pola metra

DHMZ je ranije u subotu upozorio da će tijekom vikenda nastupiti promjena vremena koja će obilježiti kraj ovogodišnje veljače

Snijeg u Požegi

 Čitateljica Jutarnjeg Lista/

Najavljivana "zvijer s istoka", nalet zime koji će obilježiti kraj veljače, u Hrvatsku je stigla u subotu u večernjim satima.

HRT Radio Sljeme objavio je na svojoj Facebook stranici nekoliko fotografija na kojima se može vidjeti da na Sljemu, vrhu Medvednice pada ozbiljan snijeg.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, snijega i susnježice ima još i u Goricama kod Nove Gradiške, Kutjevu, Osijeku, Vinkovcima i Iloku.

Čitateljica iz Požege Jutarnjem je poslala video u kojem se može vidjeti kako snijega ima i tamo.

DHMZ je u 21 sat objavio da kiši u većem dijelu Hrvatske, odnosno da padalina nema samo na jugu zemlje.

DHMZ je ranije u subotu upozorio da će tijekom vikenda nastupiti promjena vremena koja će obilježiti kraj ovogodišnje veljače.

- Hladan zrak koji prodire sa sjevera već je dosad osjetno snizio temperaturu, a do kraja dana se očekuje i dodatno zahladnjenje. U gorju će kiša mjestimice prijeći u susnježicu i snijeg, a do sredine nedjelje ponegdje će pasti i više od 25 cm snijega. Biti će vrlo vjetrovito, na kopnu će puhati sjeveroistočni vjetar, dok će na sjevernom dijelu Srednjeg Jadrana puhati jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura koja će već tijekom noći, a osobito sutra stvarati probleme u prometu. Olujna bura se očekuje i na Sjevernom Jadranu, a ponegdje uz obalu biti će susnježice i snijega. Toplo će ostati samo na krajnjem jugu Jadrana gdje će se zadržati jako i olujno jugo. U Zagrebu se također očekuje susnježica i snijeg, ali bez njegovog zadržavanja - rekao je za Jutarnji dežurni meteorolog DHMZ-a.

Crveno upozorenje izdano je za nedjelju, 26. veljače, zbog jake, mjestimice olujne bure s udarima vjetra i do 160 km/h za riječku regiju i područje zapadne Istre, sjeverne Dalmacije, Kvarnera i Velebitskog kanala, izvijestilo je u subotu Ravnateljstvo civilne zaštite. DHMZ navodi da bi sutra na području Like i Gorskog kotara ponegdje moglo pasti i do pola metra snijega. Zagrebu i široj okolici ne predviđaju više od desetak centimetara, dok bi ga u Slavoniji i Dalmatinskoj zagori moglo biti više i od 15 centimetara.

Riječku regiju zahvatit će jaka i olujna bura, osobito podno Velebita s orkanskim udarima vjetra većima od 120 km/h, a slično će se događati i na području zapadne Istre i sjeverne Dalmacije, ali s udarima vjetra do 120 km/h.

Područje Kvarnera također će biti pogođeno vrlo jakom i olujnom burom s najjačim udarima vjetra do 150 km/h, a mjestimice orkanska bura s udarima vjetra do 165 km/h očekuje se i na području Velebitskog kanala.

Narančasto upozorenje izdano je za nedjelju i za ličko područje te srednju i južnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:58