ZAOKRET

STIGLA NAGLA I ŽESTOKA PROMJENA VREMENA Snijeg pada u Zagrebu i još nekim gradovima, Zoran Vakula prognozira koliko će potrajati hladnije vrijeme

 

Nakon duljeg razdoblja suhog i toplog vremena stigla je u utorak promjena vremena. Brza, nagla, žestoka i kratkotrajna, ističe Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Sljeme se probudilo pod snježnim pokrivačem, gusti snijeg pada u cijelom Zagrebu, Varaždinu, Karlovcu i još nekim gradovima, a diljem Hrvatske pada kiša.

Kako je izvijestio Vakula, kiša, a ponegdje i snijeg, padat će samo u utorak, kada će temperatura zraka posvuda biti niža nego u ponedjeljak, u većini unutrašnjosti poslijepodne i za više do 10 °C.

Ponegdje će biti i munja i gromova, a mjestimice je moguće i olujno nevrijeme s tučom. Južinu će zamijeniti umjeren, prolazno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, gdjekad na udare vjerojatno i olujan, a na Jadranu još jača bura - već prijepodne na sjevernom dijelu, do navečer i na jugu.

Stoga će se moći lakše nego prošlih dana "podnositi" preporuke Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Od srijede do subote ponovno stabilnije, mirnije, sunčanije i danju sve toplije, ali će jutra sredinom tjedna biti razmjerno hladna, u većini unutrašnjosti uz mogućnost jutarnjeg mraza. U nedjelju, te posebice u sljedećem tjednu, povećava se vjerojatnost oblačnijeg vremena, uz povremenu kišu, koja će omogućiti barem malo smanjenje dosadašnje suše.

No do tada, unatoč oborini u utorak, Marko Vučetić, dipl. ing, iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a u agrometeorološkoj prognozi za HRT preporuča navodnjavanje, a u srijedu i četvrtak i zaštitu osjetljivijih biljaka od mraza!

Detaljniju prognozu po područjima za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Prema njegovoj prognozi, u utorak će na istoku Hrvatske biti umjereno i znatno oblačno, mjestimice s kišom, osobito prijepodne. Prema kraju dana postupno razvedravanje sa zapada. Puhat će umjeren i jak sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 6 °C, a najviša dnevna između 10 i 12 °C.

U noći i prijepodne u središnjoj Hrvatskoj prolazno naoblačenje, u početku s kišom, a uz osjetan pad temperature zraka moguća je i susnježica i snijeg. Puhat će povremeno jak sjeverni vjetar.

U zapadnim krajevima u noći i prijepodne većinom oblačno, uz obalu s kišom, a u gorju susnježicom i sijegom, pri čemu je ponegdje moguće i stvaranje tanjeg snježnog pokrivača.

Poslijepodne postupno razvedravanje. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočni vjetar, a uz obalu sjevernog Jadrana jaka i olujna bura, pri čemu će more biti valovito, mjestimice i jače valovito. Temperatura zraka u gorju od 0 do 6 °C, a uz obalu uglavnom od 10 do 15 °C.

U Dalmaciji promjenljivo oblačno povremeno s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom, uglavnom prijepodne i sredinom dana. Puhat će umjerena i jaka, na udare i olujna bura. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od 3 do 7 °C, a najviša dnevna između 11 i 13 °C. Uz obalu temperatura uglavnom između 13 i 16 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, uz promjenljivo, pa i pretežno oblačno vrijeme, povremeno s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom. U početku će puhati umjereno do jako jugo, a od sredine dana na sjevernom dijelu bura."

"Od srijede do petka u unutrašnjosti pretežno sunčano uz porast dnevne temperature zraka, ali će jutra u srijedu i četvrtak biti hladna, ponegdje sa slabim mrazom. Vjetar većinom slab.

Na Jadranu od srijede stabilno - prevladavat će sunčano, uz postupan porast temperature zraka U srijedu će bura oslabjeti, a zatim će puhati slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:39