PROMETNI KAOS

Stigla najavljena oluja: Stvaraju se snježne vijavice, orkanska bura nanosi snijeg na ceste i stvara led

Nema slobodne ceste za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto

Ilustracija

 Tea Cimas/Cropix

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za ponedjeljak su objavili crveno upozorenje za područje Kvarnera, srednje i sjeverne Dalmacije te područje Velebitskog kanala, gdje puše orkanska bura.

Zbog orkanske bure i zimskih uvjeta nema slobodne ceste za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto. Vozila se isključuju na odmorištima. Osobna vozila mogu prometovati iz Dalmacije prema unutrašnjosti autocestom A1 do čvora Zadar 2 te dalje državnim cestama DC27 i DC50 preko Gračaca ili državnom cestom DC1. Ostale skupine vozila (osim kamiona s prikolicama i tegljača s poluprikolicama) mogu prometovati starom cestom DC1 do Gračaca pa dalje autocestom A1 ili državnom cestom DC1.

Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvoreni su:

- autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje;

- autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica-Delnice (obilazak je starom cestom kroz Gorski kotar DC3),

- Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene (DC8);

- državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54);

- Paški most (DC106)

- most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku.

image

HAK stanje

Samo za osobna vozila otvorene su:

- autocesta A1 između čvorova Zadar 2 i Posedarje u smjeru Zagreba te Gornja Ploča i Sveti Rok u smjeru Splita (zbog orkanskog vjetra na državnim cestama DC27 Gračac-Zaton Obrovački i DC54 Maslenica-Zaton Obrovački te zimskih uvjeta na državnoj cesti DC50 Gospić-Gračac);

- autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle i Kikovica;

- brza cesta Solin-Klis (DC1);

- Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja;

- DC25 Brušane-Baške Oštarije-Karlobag (zbog snježnih zapuha i vijavice);

- DC27 Gračac-Zaton Obrovački (jaka bura).

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, Jadranskoj magistral (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Krčki most

Na Krčkom mostu (DC102) zabrana je prometa za I. i II. skupinu vozila u oba smjera (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom, dostavna vozila, kombi vozila, kombi vozila s prikolicom i kamioni s ceradom do 6t nosivosti) zbog olujnog vjetra.

Zbog stvaranja snježnih zapuha i vijavice koja znatno smanjuje vidljivost, olujne bure koja nanosi snijeg na kolnik te stvara led, HAK vozače poziva na krajni oprez na dijelu državne ceste DC1 Gračac-Knin između Malovana i Zrmanje. U tijeku je zimsko održavanje cesta. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i da na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Snijeg (susnježica) mjestimice pada u gorskim predjelima. U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima. U prekidu su pojedine trajektne, katamaranske i brodske linije. Ponegdje ima i magle. Zbog niskih temperatura na cestama u unutrašnjosti moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama u Lici, na lokalnim cestama na području Korenice i Donjeg Lapca. ŽC Otrić-Srb zatvorena je za sav promet, a za sav promet zbog snježne vijavice zatvorena je i županijska cesta ŽC5217 Dobroselo-Mazin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:13