JUTARNJI DOZNAJE

Stigla najvažnija informacija za navijače, odvjetnici ljuti na Plenkovića i Malenicu!

Pričekajmo najprije rezultate, bilo kakve spekulacije u ovom trenutku mogle bi naštetiti slučaju - rekao nam je upućeni izvor sa suda

Navijači u Ateni

 /Cropix

Neki od zahtjeva za puštanje hrvatskih navijača iz pritvora u Grčkoj predani su i prije više od dva tjedna, najnovija je informacija za koju je Jutarnji dobio potvrdu od izvora s grčkog suda.

Informacija je značajna je se dosad mislilo da je većina zahtjeva za puštanje iz pritvora predana prije nekoliko dana. No, činjenica da su zahtjevi u posjedu suda tjednima mogla bi, naime, značiti da je sudac imao dovoljno vremena za razmatranje jednog dijela tih zahtjeva i da bi dio navijača vrlo brzo mogao van pritvora. Naravno, ako sudac tako odluči.

"Pričekajmo najprije rezultate, bilo kakve spekulacije u ovom trenutku mogle bi naštetiti slučaju", rekao nam je upućeni izvor sa suda.

Međutim, to zasad djeluje kao najopipljivija indikacija skorašnje slobode hrvatskih navijača. Uz to, podsjetimo, premijer je Andrej Plenković posljednjih mjeseci najavljivao “dobre vijesti” za navijače u Grčkoj, a ministar uprave Ivan Malenica čak prije nekoliko dana rekao da “očekuje puštanje navijača ovaj tjedan”.

Te su izjave dočekane s neodobravanjem ovdašnjih odvjetnika koji su nam rekli da je takva razina političkih pritisaka na grčke sudove neprihvatljiva.

"Politika nijedne države ne može se miješati u rad sudova. Suca u njegovim odlukama ne bi trebala zanimati hrvatska niti grčka politika, kao ni međudržavni odnosi", rekao je naš izvor dodajući da bi bila velika greška kada bi se konačna sloboda hrvatskih navijača pripisala političkom utjecaju, a ne golemom poslu koji su napravili odvjetnici na slučaju.

Također, spominjala se i varijanta da će dio navijača biti pušten do Božića. Naime, sudu će trebati nešto vremena da više od stotinu predanih prijedloga za puštanje iz istražnog pritvora pregleda i ustanovi hoće li navijača pustiti ili ne. Odluke će se, doznajemo, donositi individualna, a i samo izricanje tih odluka vjerojatno će trajati pa se ne očekuje da odluka o slobodi dođe u isto vrijeme za sve navijače.

Kako je Jutarnji pisao, u utorak se prvi put kao izvjesna mogućnost spomenula jamčevina. "Sve ovisi o sucu, ali jamčevina je mjera koja se inače izdaje u ovakvim slučajevima", rekli su za Jutarnji s grčkog suda.

Drugim riječima, ako će 102 Bad Blue Boysa, koji su u grčkim zatvorima već 120 dana, na slobodu to će najvjerojatnije biti uz položenu jamčevinu, što je u ovakvim slučajevima gotovo pravilo, doznajemo. Na pitanje našem sugovorniku o visini jamčevine, odgovorio je da bi mogla biti individualna.

- Nije isto ako navijač u Hrvatskoj ima dosje ili ako ga nema, sud će to sve uzeti u obzir prilikom odluke, kao i materijalnu situaciju obitelji - istaknuo je izvor.

U ponedjeljak je ispitano 38 navijača, u utorak još 44, a u srijedu se očekuje da će iskaze date i posljednjih 20.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:50