POGORŠANJE VREMENA

STIGLA NOVA CIKLONA: NA MORU ISPOD TRIDESET STUPNJEVA DO VIKENDA Hinko donosi neverine, čuvajte se bure i pijavica!

 Jure Mišković/ CROPIX

Nakon toplinskog vala prošlih dana stiže ciklona Hinko a s njom grmljavina, tuča, neverini, jaka tramontana, bura i pijavice na otvorenom moru. Takvu meteorološku sliku Dalmacije vidi Rade Popadić iz Udruge Crometeo, najavljujući promjenu vremena odmah na početku tjedna, piše Slobodna Dalmacija.

Žega i sparina proteklih dana već su popustile na moru, a kontinentalni dio zemlje pogođen je u noći sa subote na nedjelju grmljavinakim pjuskovima i tučom.

Pogoršanje vremena premjestit će se zatim na Jadran, navodi Ranko Ševeljević iz Državnog hidrometeorološkog centra Pomorskog centra Split.

- Plitka dolina s frontalnim poremećajem premješta se preko Jadrana dalje na istok, bit će promjenljivo do pretežno oblačno, ponegdje uz kišu i pljuskove s grmljavinom, uglavnom na sjevernom Jadranu, do navečer i na većem dijelu srednjeg Jadrana. Ponegdje je moguće jače grmljavinsko nevrijeme s obilnijom kišom - kaže Ševeljević.

.

Najviše nevremena očekuje se u Sjevernoj Dalmaciji , najmanje u južnoj Dalmaciji.

- Lokalno je moguće jako grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom, najviše na zadarskom i šibenskom području, južno od Šibenika mogućnost nevremena je sve manja, dok će južno od Splita vrijeme biti najstabilnije - navodi Rade Popadić iz Udruge Crometeo.

Osim na kopnu, neće biti dobro ni na moru pa je upozorenje za pomorce u nedjelju izdao Ranko Ševeljević iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, Pomorskog centra Split.

- Na sjevernom od sredine dana i na srednjem Jadranu mogući su neverini. Prema kraju dana i u noći mogući su udari tarmontane, a na sjevernom Jadranu i bure od 35-45 čvorova - upozorava Ševeljević.

Nevrijeme koje nas očekuje s ponedjeljkom donijet će još ugodnije temperature od prošlih dana, ujutro od 18 u Zagori uz obalu i na otocima najviše 24, a najviše dnevne temperature bit će od 26 do 30 stupnjeva.

Hoće li ciklona potrajati, zanimat će one koji će se odmarati u utorak na Dan državnosti, a na to pitanje odgovara Rade Popadić.

- Utorak donosi postupno smirivanje vremena, još je u početku malo kiše moguće u Dalmaciji, a danju će biti djelomično sunčano, samo mjestimično uz promjenjivu naoblaku. Puhat će slaba do umjerena bura, na moru južne Dalmacije umjerena do pojačana tramontana - kaže Popadić.

Utorak ujutro će posvuda uz obalu biti svježije od prethodnih dana, najviše dnevne temperature od 25 do 28 stupnjeva.

- Još u početku promjenjivo oblačno mjestimice s kišom pljuskovima i grmljavinom, a zatim se očekujem djelomično razvedravanje i prestanak oborina - kaže splitski meteorolog Ranko Ševeljević.

Pretežno sunčano očekuje se i sljedećih dana, lokalno s malo kiše do kraja tjedna,a temperature će jedva prelaziti 30 stupnjeva.

To što će u danima nakon ciklone biti ugodnije ne znači da trebamo zanemariti upozorenja o jakom suncu jer je UV index za cijelo područje Jadrana i dalje vrlo visok od 8 do 10 zbog čega je cijela Dalmacija na karti DHMZ-a i dalje obojana u crveno što znači da se sunca itekako treba paziti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 03:40