PODACI ECDC-ja

Stigla nova korona karta: Jedan dio Hrvatske pocrvenio, obala ostala u narančastom

Strani turisti prepoznali su kao sigurnu destinaciju te bismo mogli i premašiti 70% turističkih rezultata iz pretkrizne 2019., poručio je Plenković
Testiranje, korona karta ECDC-ja
 Tom Dubravec/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije iznio je neslužbene podatke o novoj koronakarti koju objavljuje ECDC, a njegove informacije ubrzo su i potvrđene.

- Prema neslužbenim podacima vjerujemo da će Jadranska Hrvatska ostati u narančastom, rekao je Beroš i dodao kako su se njihovi izračuni dosad pokazali točnima.

- Ono što je sporno je Panonska Hrvatska koja bi se mogla danas zacrveniti, i to zbog činjenice da je visoki postotak pozitivnih među testiranima, dodao je Beroš.

Te je informacije nedugo nakon Beroševe presice potvrdio i ECDC koji je objavio novu kartu o 14-dnevnoj stopi zaraženosti.

Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija su crvene. Grad Zagreb, obalne županije i sjever Hrvatske ostali su u narančastom.

image
Koronakarta ECDC-a
Ecdc/screenshot

Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska su jedine članice EU-a koje su ostale u zelenom, ostale su u cijelosti, crvene ili imaju i narančastih dijelova.

Situacija u državama koje su, što se tiče turizma, glavni konkurenti Hrvatskoj, i dalje je lošija. Velik dio Španolske je u crvenom, kao i čitav Portugal. Crvena je i cijela Grčka te veći dio talijanske obale. U crvenom je i cijela Slovenija.

O novoj karti na Twitteru se oglasio i premijer Andrej Plenković.

- Prema novoj karti ECDC-a hrvatska obala ostala je narančasta i do početka rujna. Strani turisti prepoznali su kao sigurnu destinaciju te bismo mogli i premašiti 70% turističkih rezultata iz pretkrizne 2019. Odgovornim ponašanjem i cijepljenjem čuvajmo i zdravlje i gospodarstvo, poručio je Plenković.

Prema prošloj karti raširenosti koronavirusa, koju je objavio Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Hrvatska je u cijelosti bila narančasta.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svakoga četvrtka na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Turistički konkurenti Hrvatske u pravilu imaju lošiju epidemiološku situaciju od hrvatske obale.

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na covid-19 od testiranih manji od četiri posto ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:40