BIVŠI GRADONAČELNIK

STIGLA POTVRDA VRHOVNOG SUDA Željko Sabo ide u zatvor na 8 mjeseci zbog podmićivanja HDZ-ovaca

Osijek, 130514.Na Zupanijskom sudu u Osijeku pocelo sudjenje u kojem USKOK tereti bivseg vukovarskog gradonacelnika Zeljka Sabu za podmicivanje dvoje HDZ-ovih vijecnika u Gradskom vijecu Vukovara. Na fotografiji: Zeljko Sabo i odvjetnik Ante Nobilo.Foto: Emica Elvedji / CROPIX
 Emica Elveđi / CROPIX

Saborski zastupnik SDP-a i bivši gradonačelnik Vukovara Željko Sabo kriv je za podmićivanje HDZ-ovih gradskih vijećnika u Vukovaru Marije Budimir i Radivoja Đurića i morat će u zatvor na osam mjeseci, dok će još osam mjeseci biti na uvjetnoj slobodi u trajanju od dvije godine. Odlučio je tako Vrhovni sud koji je potvrdio presudu Županijskog suda u Osijeku, koju je Sabi 2. rujna prošle godine izreklo sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Zvonka Vrbana. Vrhovni sud u cijelosti je potvrdio presudu Županijskog suda, no vezano za izdržavanje kazne koju je prvostupanjski sud odredio u trajanju od 16 mjeseci, Vrhovni je odlučio kako će osam mjeseci zatvora postići svrhu kažnjavanja. Preostalih osam mjeseci Sabo će biti na kušnji. Ovakvu odluku obrazložili su Sabinom dobi.

- Izrečena kazna sadrži dostatnu društvenu osudu te će jačati povjerenje građana u pravni poredak. Imajući na umu da se radi o osobi zrele životne dobi, ocjena je da i bez izvršenja cijele kazne neće ubuduće činiti kaznena djela,“ odlučio je Vrhovni sud u četvrtak, a Sabo je za presudu doznao od novinara.

- Za sve što se tiče tog slučaja molio bih da kontaktirate mog odvjetnika. Ja nemam nikakav komentar - rekao je Sabo, koji je nakon izricanja presude u Osijeku kazao kako nikada neće priznati nešto što nije učinio i da je za vrijeme izricanja razmišljao o Anti Gotovini.

Podsjetimo, Sabi se sudilo za podmićivanje HDZ-ovih vijećnika Budimir i Đurića, kojima je u zamjenu za njihove glasova prigodom konstituiranja Gradskog vijeća Vukovara u ljeto 2013. godine, nudio razne pogodnosti i sinekure. Slučaj je prvo dospio u javnost, jer je Budimir tajno snimala svoje razgovore sa Sabom, a nakon toga reagirao je USKOK, koji je optužio tadašnjeg gradonačelnika. U vrijeme istrage najveći prijepor vodio se oko tajne snimke koju je Budimir načinila, no Vrhovni sud učinio je pravni presedan kada je tu snimku prihvatio kao zakonit dokaz i ona je u konačnici bila presudna za Sabino osuđivanje. On je cijelo vrijeme suđenja negirao krivnju, tvrdeći da ni Budimir ni Đuriću nije ništa nudio, niti ih je želio podmititi, a njegov odvjetnik Anto Nobilo tvrdio je kako u ovom slučaju uopće nema kaznenog djela, budući da Budimir i Đurić u tada nisu bili vijećnici, nego izabrani vijećnici. No, Vrhovni sud uvažio je stav Županijskog suda u Osijeku kako je konstituiranje Gradskog vijeća pretpostavka za funkcioniranje tog tijela, a ne za stjecanje statusa izabranog vijećnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 04:57