VOZAČI, OPREZ!

Stigla prava zima: Snijeg diljem Hrvatske, nesreće na autocestama, u prekidu trajektne linije

Snijeg pada i u Gorskom kotaru i Lici, a snježne pahulje lepršaju povremeno i u ostatku središnje i sjeverozapadne unutrašnjosti
 HAK

Kao što su meteorolozi i najavljivali, s prvim satima četvrtka stiglo je i pravo zimsko vrijeme - zabijelilo se diljem Hrvatske. Snijeg je počeo padati i na zagrebačkom području, no uglavnom je pomiješan s kišom.

Državni hidrometeorološki zavod javlja kako će u glavnom gradu Hrvatske danas biti pretežno oblačno, a oborina će biti najviše u prvom dijelu dana. Vjetar će biti uglavnom slab sjeveroistočni i sjeverni, a temperatura zraka će se kretati od 0 do 3°C, u gorju hladnije.

image

Snijeg na Sljemenu

livecamcroatia

U petak bi se Zagreb trebao probuditi okružen niskim oblacima i maglom, a uz njih je moguć i slab snijeg, a zatim barem kraća sunčana razdoblja. I dalje će biti hladno uz slab vjetar. Temperatura zraka kretat će se od -2 do 2 °C.

Snijeg pada i u Gorskom kotaru i Lici, a snježne pahulje lepršaju povremeno i u ostatku središnje i sjeverozapadne unutrašnjosti, prognozirala je za N1 meteorologinja Tea Blažević.

Drugdje pada kiša, lokalno obilnija duž Jadrana, gdje su zatvorene lokalne ceste na području Vrgorca uslijed vode na kolniku, prema izvješću HAK-a:

Veliki Prolog-Draževitići (LC67209), Kotezi-Vina (LC67203) i Podprolog-Orah (LC67207).

U nastavku dana može biti poplava, upozoravaju na to hidrolozi DHMZ-a:

Zbog prognoziranih oborina na području srednjeg i južnog Jadrana danas postoji mogućnost za naglim porastom vodostaja svih rijeka, a osobito na bujičnim vodotocima, te poplavljivanja krških polja u dalmatinskom zaleđu.

Kiša se nastavlja i u nastavku dana, otežavat će i vozačima, uz olujan vjetar, što osobito vrijedi za Dalmaciju, gdje pušu jugo i jugozapadnjak, zbog čega su u prekidu brojne katamaranske i trajektne linije.

HAK: Ograničenje brzine na prometnicama, zbog vjetra u prekidu neke trajektne linije

Zbog prometnih nesreća, ograničenje je brzine na nekoliko prometnica, a zbog vjetra u prekidu su neke trajektne i brodske linije, izvijestio je u četvrtak ujutro Hrvatski auto-klub.

Na autocesti A1 kraj čvora BOSILJEVO u smjeru Dubrovnika na km 68+500. Promet se vodi jednom prometnom trakom.Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h.

Na autocesti A1 na 34+450 km između čvora JASTREBARSKO i čvora KARLOVAC u smjeru Dubrovnika vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h.;

Na autocesti A1 na 397+000 km između čvora BISKO i čvora BLATO NA CETINI u smjeru Dubrovnika. Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h. 

Na autocesti A2 Zagreb-Macelj između čvorova Zaprešić i Jankomir (5.- 6. km) u smjeru Zagreba promet teče usporeno;

Na autocesti A3 između čvora SV. NEDJELJA i čvora BOBOVICA u smjeru Bregane. Vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h;

Na autocesti A11 na 2+000 km između čvora V. GORICA JUG i čvora VELIKA GORICA SJEVER MLAKA u smjeru Zagreba promet se vodi po dvije prometne trake.Vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h. 

U Gorskom kotaru i Lici pada snijeg, a u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj mjestimice susnježica. Ponegdje u unutrašnjosti pada kiša koja se ledi u dodiru s tlom. Zbog niskih je temperatura veća opasnost od poledice na vlažnim dijelovima kolnika, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da se ne uključuju u promet bez zimske opreme te prilagode brzinu i način vožnje vremenskim uvjetima.

Zbog vjetra u prekidu su: trajektne linije Ubli-Vela Luka-Split, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik i Prapratno-Sobra; katamaranske linije Vis-Split, Korčula-Hvar-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Novalja-Rab-Rijeka te brodske linije Mali Lošinj-Unije-Susak, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ. (Hina, Jutarnji.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2023 02:49