BORBENI AVIONI

Stigle ponude za 12 zrakoplova, prvi se oglasili Šveđani, pogledajte što nude Hrvatskoj

Danas se saznalo tko Hrvatskoj želi prodati dvanaest borbenih zrakoplova
Gore: Dassault Rafale i JAS 39 Gripen; Dolje: Eurofighter Typhoon i F-16 Barak
 Profimedia, Alamy

U Ministarstvu obrane RH u Zagrebu danas je Međuresorno povjerenstvo zaprimilo ponude za nabavu višenamjenskog borbenog aviona od Kraljevine Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske Republike i Države Izrael, priopćeno je iz Vlade.

Time je završila faza dostave ponuda i započeo proces evaluacije koji će trajati do kraja 2020. godine. Postupak će se voditi stručno s jasno utvrđenim kriterijima i sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku, navodi se u priopćenju.

Nakon predaje ponuda Vladino Povjerenstvo će u sljedeća tri mjeseca analizirati ponude, a konačna preporuka Vladi bi mogla biti dana u siječnju sljedeće godine. Kao što je u više navrata kazao supredsjedatelj Povjerenstva admiral Robert Hranj, Vladi će biti dan stručni prijedlog za rabljeni i novi avion, a onda je na Vladi da donese konačnu odluku na osnovu političkih i financijskih parametara.

Prema dostupnim informacijama, na razini Vlade nije određeno koliko je država spremna izdvojiti novca za nabavku aviona nego će se čekati ponude i potom odlučiti. No, odlučeno je kako se nabavka aviona neće financirati iz proračuna Ministarstva obrane već iz posebne stavke Ministarstva financija, odnosno iz državnog proračuna. To je logično rješenje jer proračun MORH-a ne bi mogao podnijeti taj izdatak.

Naši sugovornici tvrde kako se model pregovora i odlučivanja nije promijenio od prošlog natječaja te da je i nadalje važeći model pregovora vlada s vladom. Dakle, iza ponude izrijekom mora stajati vlada određene države i garantirati za nju, što znači da nikakve privatne ponude neće biti prihvaćene.

U ovom trenutku nitko ne može garantirati da će u konačnici i ovaj natječaj biti uspješno priveden kraju. No ako se to i dogodi put, do isporuke aviona i njihovog uvođenja u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je jako dug. Bez obzira na to hoće li biti odabrani novi ili polovni avioni trebat će prilagoditi infrastrukturu na aerodromu Pleso te obučiti pilote i tehničare, a tek će se iz ponuda vidjeti u kojem razdoblju pojedine zemlje mogu isporučiti letjelice.

Ratno zrakoplovstvo raspolaže s osam aviona MiG-21 kojima resursi ističu 2023. i 2024. nakon čega više ne smiju letjeti, i do tada moraju stići novi avioni kako bi Hrvatska izbjegla mogućnost da nadzor svog zračnog prostora prepusti nekoj članici NATO-a.

image
Borbeni zrakoplov Gripen
Ramon Wenink
image
Borbeni zrakoplov Gripen
Per Kustvik/per Skogsberg
image
Borbeni zrakoplov Gripen
Filip Modrejewski
image
Borbeni zrakoplov Gripen
Gunnar Åkerberg
image
Borbeni zrakoplov Gripen
Per Kustvik/per Skogsberg

Švedska ponudila Gripene Hrvatskoj

Švedska agencija za opremanje obrambenog sektora (FMV) danas je predala ponudu Republici Hrvatskoj za 12 potpuno novih višenamjenskih borbenih zrakoplova Gripen C/D, priopćeno je danas.

Predstavnici Švedske agencije za opremanje obrambenog sektora (FMV), državne agencije pri Ministarstvu obrane Kraljevine Švedske, i predstavnici Veleposlanstva Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj, zajedno su predali ponudu švedske Vlade za nabavu 12 novih Gripena C/D Međuresornom povjerenstvu za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Uz ponudu, Saab je priložio i poseban paket strateške suradnje koji će dodatno ojačati hrvatsku obrambenu industriju te doprinijeti sigurnosti svih građana Republike Hrvatske kroz dugoročno partnerstvo sa strateškim sektorima.

“Švedska i Saab nude cjelovito te dugoročno rješenje za hrvatsku domovinsku sigurnost koje će osigurati zaštitu svih građana i granica Republike Hrvatske u nadolazećim desetljećima. Ako Hrvatska odabere Gripen, Saab je spreman prenijeti svo raspoloživo znanje i tehnologiju te uspostaviti regionalni zrakoplovni centar u Hrvatskoj. Time bi se razvila dugoročna suradnja s lokalnom obrambenom industrijom, ali i akademskom zajednicom, što bi u konačnici rezultiralo otvaranjem i do 500 novih visokotehnoloških radnih mjesta” naglasio je Jonas Hjelm, stariji potpredsjednik i voditelj poslovnog područja aeronautike u Saabu.

Gripen C/D je moderan i dokazan višenamjenski borbeni zrakoplov koji koristi najnoviju tehnologiju te raspolaže širokim spektrom djelovanja koji uključuje djelovanja u zraku, na tlu te izviđačke misije. Zrakoplov je u borbenom sastavu zračnih snaga Švedske, Mađarske, Češke, Južnoafričke Republike i Tajlanda. Gripen borbeni avioni u sastavu čeških i mađarskih zračnih snaga redovito sudjeluju u NATO operacijama i vježbama te na taj način dokazuju svoju punu interoperabilnost s NATO savezom.

Stalni razvoj svojih sustava i oružja koje može koristiti, Gripenu C/D osiguravaju desetljeća potpune operabilnosti, što mu daje izravnu prednost u odnosu na konkurentske višenamjenske borbene zrakoplove, dodaje se u priopćenju.

Ministar Banožić: Konačna odluka o ponudi bit će spremna za Vladu do kraja godine

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u srijedu da se danas od devet do 11,30 sati zaprimaju ponude za višenamjenske borbene avione, nakon čega slijedi proces evaluacije koji će trajati tri mjeseca prije nego što bude dovršen prijedlog koji će se uputiti Vladi.

"Zaprimaju se danas od devet sati, posljednja će doći u 11,30 sati, nakon toga ćemo iz ministarstva poslati kratko priopćenje za javnost", rekao je Banožić novinarima pred Banskim dvorima.

Na pitanje hoće li javnost znati detalje ponude Banožić je odgovorio da neće jer ponude prolaze "proces validacija, evaluacije, koji će trajati tri mjeseca i na osnovu toga će se napraviti prijedlog za Vladu".

Najavio je da će konačna odluka o ponudi biti spremna za Vladu do kraja godine.

"Zatražili smo inicijalne ponude od SAD-a vezano za nabavku novih F-16 aviona i od Švedske za nabavku Gripena. Imamo također ponude koje se odnose na polovne rabljene avione europske proizvodnje, Italija Eurofighter, Francuska Rafale, ali isto tako avione koji su rabljeni, a odnosi se na F-16 avione iz Norveške, Grčke, Izraela", kazao je.

Očekuje da će se svi ponuđači odazvati sukladno vremenu koje su dobili u uputi, a nakon toga će višeresorno povjerenstvo zaprimiti ponude i obaviti proces evaluacije i validacije.

Po pitanju finacija, Banožić kaže da mu je teško predviđati koliko će sve koštati jer još ne zna kakve će ponude dobiti. Potvrdio je da Hrvatska nabavlja 12 aviona.

"Međuresorno povjerenstvo ima određenu ponderaciju, koja uključuje i financijski, ali isto tako i tehnički dio", rekao je Banožić.

Upitan da komentira odluku Ureda predsjednika Republike da ne sudjeluje u radu povjerenstva za nabavu aviona odgovorio je kako s predsjednikom Republike dobro surađuje, a na kraju bi se trebala donijeti jedinstvena odluka o borbenim avionima.

"S predsjednikom Republike imam uredne brifinge, imao sam jučer, surađujemo zajedno. Čovjek se jednostavno izjasnio da je riječ o odluci koju donosi Vlada, ali mislim da je ovo značajno za sve nas, našu sigurnost, i to mora biti jedinstvena odluka", poručio je.

Iz Ureda Predsjednika rekli su da neće imati predstavnika u povjerenstvu jer ono treba isključivo sa stručnog i tehničkog gledišta analizirati prispjele ponude za nabavu vojnih aviona i pripremiti prijedlog odluke za Vladu i druga nadležna tijela.

Predsjednik Republike će sudjelovati u donošenju političke odluke o nabavci vojnih aviona isključivo sukladno svojim ustavnim ovlastima, poručeno je iz Ureda. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:31