UTRKA S VREMENOM

STIGLE SU NOVE SATELITSKE SNIMKE, ALI NAŽALOST NIJE UOČENO NIŠTA ŠTO BI MOGLO NALIKOVATI SPLAVI Francuzi su razmatrali zaustavljanje potrage

 
Dino Miškić
 Marinetraffic.com

Specijalizirani potražni brod Alp Striker i još pet brodova i danas su bez prestanka češljali područje između Martiniquea i Afrike na sjevernom Atlantiku u potrazi za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem te još šest pomoraca nestalih nakon havarije broda Bourbon Rhode.

Nove satelitske snimke koje su analizirane, iako je bilo vedro vrijeme, nažalost, nisu dale rezultate, doznaje Jutarnji list.

Ni na jednoj snimci nije uočeno ništa što bi moglo nalikovati splavi.

EMSA je naručila ovaj put šest satelita, što je dosad najveći broj, da i u narednih nekoliko dana snima područje na kojem bi se eventualno mogla nalaziti splav s nestalim hrvatskim pomorcem. Hrvatska Vlada, kaže nam predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić, od francuskih vlasti ima informaciju da se potraga brodovima aktivno nastavlja do daljnjega.

- Radimo što možemo, ali nažalost nemamo nikakvih pozitivnih vijesti. Francuska strana angažirana je maksimalno i napravili su puno više nego što bi napravili prema svim njihovim tablicama o preživljavanju na moru. Davno je probijen taj rok, ali oni nastavljaju aktivnu potragu i svi brodovi koji prolaze tim područjem imaju se obvezu preusmjeriti dok traje aktivna potraga, no nažalost riječ je o području koje je prometna crna rupa na Atlantiku gdje promet nije toliko intenzivan – pojašnjava Frka Petešić.

Iako je francuska sklužba CROSS AG, agencija za traganje i spašavanje na moru koja pokriva to područje, danas razmatrala zaustavljanje akcije, odlučili su da će potragu ipak nastaviti, barem do ponedjeljka.

Kako je za Jutarnji list potvrdio Oualid Sahtout, šef ureda za informiranje pri francuskom ministarstvu unutarnjih poslova zadužen za prefekturu Martinique, brodovi će i dalje ploviti oko područja gdje bi se, prema satelitskim snimkama koje je tamošnjim službama poslala Europska agencija za sigurnost mora (EMSA), mogla nalaziti splav sa Miškićem i šest kolega.

Ta je agencija nove snimke optičkih i terestrijalnih radara sa svojih pet satelita dobila poslijepodne no one su, na žalost, bile beskorisne jer je nad oceanom vladala naoblaka koja je satelite spriječila da snime išta konkretno.

Prema informacijama portala Marine Traffic, koji prikuplja podatke sa satelita i pomorskih radara, svi brodovi uključeni u potragu tijekom dana su često mijenjali smjer, a ALP Striker veći dio dana proveo je ploveći gotovo pa maksimalnom brzinom od oko 16,5 čvorova.

Sahtout je za Jutarnji rekao i kako francuske vlasti razmatraju uključivanje vojske u akciju spašavanja. Nije precizirao znači li to da bi se u potragu uključili samo vojni brodovi ili i zrakoplovi, a odluka bi trebala biti donesena tijekom vikenda.

Postavilo se i pitanje raspolaže li splav, na kojoj bi se Miškić i kolege trebale nalaziti, ikakvim lokacijskim uređajem kakav je uobičajen na brodovima. Od iskusnog kapetana doznajemo kako većina splavi nema takve uređaje jer ih je nemoguće "umotati" u splav dok je ona na brodu. Ističe kako su mornari, ako su još živi, sigurno opremljeni dovoljnom količinom signalnih baklji i raketa.

- No, oni te baklje sigurno neće koristiti osim ako u tome ne vide smisao, Nema nikakvog smisla ispaliti i potrošiti signalnu raketu usred pučine. To ćeš napraviti samo ako postoji mogućnost da će signal netko vidjeti, brod ili zrakoplov - otkriva.

Kaže kako se, unatoč nekim negativnim komentarima u javnosti, akcija potrage za Miškićem može smatrati jednom od opsežnijih, te pohvaljuje francuske službe zbog nje.

Portal Morski.hr stupio je ponovno u kontakt s jednim od pomoraca koji radi na jednom od potražnih brodova. On je rekao kako se pretražuje golemo područje u kojem je i u idealnim vremenskim uvjetima teško išta zamijetiti.

- Atlantik je golem! Ali dajemo sve od sebe u potrazi. Ružno je reći, ali do sad nismo vidjeli ništa i nikoga, iako je jučer za vrijeme moje straže bila takva bonaca - rekao je.

Istaknuo je kako se spasilačka ekipa trenutno nalazi na više od tisuću nautičkih milja od najbliže obale, što dovoljno ilustrira težinu akcije, ali i objašnjava zašto je u ovom slučaju nemoguće angažirati potražne helikoptere.

U međuvremenu, tijekom nedjelje u Ukrajinu bi se trebali vratiti njihovi preživjeli državljani, doznajemo od kolega iz Kyiv Posta. Ističu i kako ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski inzistira na nastavku potrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:11