OPORBA LIKUJE

STIGLE SU PRVE REAKCIJE NA MARIĆEVU OSTAVKU Maras jedva dočekao priliku: 'Raspad sistema u Vladi. Kada će ostavku podnijeti najodgovorniji Plenković?'

 
Gordan Maras
 Goran Mehkek / CROPIX

Komentirajući ostavku ministra državne imovine Gorana Marića, glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas u ponedjeljak je izjavio da bi najbolja i najpravednija rekonstrukcija Vlade bila novi izbori.

"Umjesto da jedan po jedan, aferama opterećeni ministar, odlazi iz Vlade, smatramo da bi najbolja i najpravednija rekonstrukcija bila - novi izbori. Ovakva Vlada nije izraz volje birača i zbog tog građani gube povjerenje u politiku i svakodnevno napuštaju državu“, poručio je Vukas u ime stranke nakon Marićeve neopozive ostavke.

Saborski zastupnik i čelnik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras na svom je Twitteru objavio: "Raspad sistema u Vladi. Kada će ostavku podnijeti najodgovorniji Andrej Plenković?"

Marić je izvijestio o podnošenju ostavke u Novom Vinodolskom nakon potpisivanja dva ugovora o darovanju državnih nekretnina tom gradu, a ostavku je podnio, kako je rekao, nakon razgovora s premijerom Andrejem Plenkovićem.

SVE AFERE GORANA MARIĆA

Već je aktivirao svoj mandat u Hrvatskom saboru, gdje ga je zamjenjivao Mato Čičak.

Grmoja: 'Ostavka je iznuđen potez'

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u ponedjeljak, komentirajući ostavku ministra državne imovine Gorana Marića, kako je to iznuđen potez, a da pritom javnost nije dobila odgovore na pitanja o mogućoj korupciji.

“Marićeva je ostavka još jedan u nizu iznuđenih poteza, a javnost opet nije dobila odgovore na pitanja koja su mediji postavili. Nije poanta odlazak s dužnosti, to je nužnost. Potrebno je podastrijeti račune javnosti vezano uz prozivke za moguću korupciju", poručio je Grmoja u ime svoje stranke.

"I Marić i Lovro Kuščević vraćaju se u Hrvatski sabor nakon što ih se premijer očigledno odrekao. Sad moraju dokazati svoju lojalnost stranci i premijeru, i to već na glasovanju o svojim nasljednicima", kazao je Grmoja i dodao kako će svi ovi događaji, pa i povratak prozvanih ministara u Sabor, samo ojačati dojam da je parlamentarna većina sagrađena na nizu interesa i ucjena.

"U svakom slučaju, čini se da afere ove Vlade ne jenjavaju, pa ovo ljeto nećemo imati ni sezonu kiselih krastavaca", ocijenio je Grmoja.

IDS: 'Marićeva pozicija bila je neodrživa'

Saborski zastupnik i glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza izjavio je u ponedjeljak, komentirajući ostavku ministra državne imovine Gorana Marića, kako je njegova pozicija bila neodrživa, a ostaje otvoreno pitanje zašto i u ovom slučaju državne institucije nisu na vrijeme reagirale.

"Pozicija Marića bila je neodrživa, no otvoreno je pitanje zašto i u ovom slučaju institucije nisu na vrijeme reagirale - da mediji nisu radili toliki pritisak, taj bi slučaj otišao pod tepih ili se pak uopće ne bi otvorio", kazao je Sponza.

Glavni tajnik IDS-a smatra kako jedan od najvećih prioriteta Hrvatske mora biti jačanje institucija i ozbiljan rad na njihovom osamostaljivanju.

"Unatoč ostavci, i dalje ostaje glavni problem, a to je Vlada koja je rezultat prevare birača", poručio je Sponza.

Mrak Taritaš: 'Ova Vlada ima ministre s greškom'

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš osvrnula se u ponedjeljak na ostavku ministra državne uprave Gorana Marića ustvrdivši kako ovu Vladu karakteriziraju "ministri s greškom", pa je izvanredne izbore trebalo raspisati još prije dvije godine.

"Ovu Vladu i premijera Plenkovića karakterizira neodlučnost, ministri koji su redom 'roba s greškom' i kada ih se ulovi duboko do lakta u pekmezu pravda se da je netko nešto krivo shvatio, razgovara i gledaju se papiri, ali onda kada više nema nazad oni daju ostavke", izjavila je Mrak Taritaš Hini.

"Biti okružen s toliko ministara kojima nije problem to što rade nego im je problem kada ih mediji otkriju je apsolutno naopako", ocijenila je Mrak Taritaš dodavši kako to pokazuje da smo još prije dvije godine, kada je Most napustio Vladu, bili spremni za izvanredne izbore, a sada je to još i jasnije.

Čelnica GLAS-a smatra da će idućih godinu dana proći bez ozbiljnog rada i reformi tijekom koje će najvažnije biti da nitko od ministara ne dođe na naslovnice novina, što nema smisla. "To će biti samo kozmetika, umivanje lica bez sadržaja", kazala je.

Kosor: 'Pitanje je tko će ostati'

Na svojem Twitteru profilu ostavku Gorana Marića komentirala je i bivša predsjednica Vlade io nekadašnja čelnica HDZ-a Jadranka Kosor.

- Vele da odlazak ministara koristi Andreju Plenkoviću. Nikako - napisala je prvo Kosor pa u novoj objavi zaključila.

- Nije više pitanje tko će otići. Pitanje je tko će ostati.

Inače, medijskim napisima o Marićevim nejasnim nekretninskim poslovima bavi se i Uskok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:16