DEBAKL ILI SPEKTAKL?

STIGLI PODACI O KONCERTU RITE ORE U ZADRU, GRAD JE U MINUSU ZA VIŠE OD 720.000 KN Gradonačelnik: 'To nije fijasko, sve će podmiriti gradski proračun'

 
 Jure Miskovic / CROPIX

Zadarska gradska tvrtka Višnjik poslala je medijima dopis s preliminalnim troškovima oko koncerta pjevačice Rite Ore.

Prema tim podacima, prihod od prodaje karata iznosi 1,113.890 kuna, prihodi od sponzora i suorganizatora i marketinga 862 tisuće kuna, što je ukupno 1,975 milijuna kuna, piše Zadarski.hr.

Ukupni troškovi vezani uz samu izvođačicu iznose 1,7 milijuna kuna, a ostali troškovi poput produkcije 1 milijun kuna.

Prema ovom izvješću, vidljivo je kako je razlika između samog prihoda i rashoda 724 tisuće kuna, a za sam koncert podijeljeno je 900 karata i to medijima, poslovnim partnerima, suorganizatorima i sponzorima, stoji u priopćenju koje potpisuje direktor Višnjika Denis Karlović.

I gradonačelnik Zadra Branko Dukić očitovao se na temu organizacije koncerta svjetske zvijezde Rite Ore u Zadru, piše Zadarski.hr.

- Prije svega čestitam svima uključenima u organizaciju koncerta, a pogotovo vodstvu i djelatnicima Višnjika koji su u kratkom vremenu uspjeli organizirati koncert na svjetskoj razini. Kada su mi iz Turističke zajednice došli s prijedlogom za organizaciju koncerta Rite Ore i iznijeli sve organizacijske i financijske rizike, donijeli smo odluku da ćemo podržati tu manifestaciju. Pružila nam se prilika u Zadar dovesti jednu od deset najvećih glazbenih zvijezda u ovom trenutku i odlučili smo se tu priliku maksimalno iskoristiti. Razrađeno je više scenarija od kojih je onaj najoptimističniji značio financijski pozitivnu nulu, što je podrazumijevalo prodaju 8.000 ulaznica. Isto tako, predstavljen je scenarij koji je podrazumijevao prihvatljiv financijski rizik, a koji se pokazao realan s obzirom na kratak period od objave do održavanja koncerta. Pritom, vodili smo računa o najvišoj prihvatljivoj cijeni ulaznice, kako bismo prije svega omogućili i našoj djeci da koncert kakav su do sada mogli gledati isključivo u Londonu ili drugim metropolama zapadne Europe dožive u svom gradu. To je razlog zbog kojeg je cijena ulaznice ovog koncerta bila najniža na čitavoj turneji.

Direktor Š.C. Višnjik Denis Karlović izvijestio me da je minus koncerta po prvim izvješćima na razini od 720.000 kn što upada u okvire koje smo mi kao grad postavili ispred Višnjika kao organizatora te će taj iznos biti podmiren iz proračuna.

Prihvaćam da Rita Ora nije svakome po ukusu, konkretno ni ja, a vjerujem i cijela moja generacija nismo njeni fanovi, ali vjerujem kako se svi možemo složiti da se radi o jednoj od najvećih zvijezda, a svi koji su prisustvovali koncertu jednoglasno potvrđuju da je isti bio na najvišoj razini. Istina je da dvorana nije bila dupkom puna, kako je znala više puta biti, no neistina je da je bila poluprazna ili da je koncert bio fijasko kako su se neki nažalost trudili prikazati ga. Pozitivni efekti koje organizacija ovakvih događanja donose gradu ne mjere se isključivo prodanim ulaznicama. Sigurno smo mogli dovesti izvođače iz neke od zemalja iz okruženja koji bi bili jeftiniji i koji bi lakše napunili dvoranu i s kojima bi koncert završio u plusu, no to nije uloga grada i gradskih poduzeća niti turističke zajednice. Zadar je uvijek ciljao više od toga.

Najveći projekti u novijoj povijesti grada, kao što su Višnjik ili Morske orgulje, imali su svoje protivnike i nisu odmah donijeli financijsku korist. Svako veće događanje, kao što je na primjer Wings for life, koji se sad već tradicionalno odvija u Zadru, nosi sa sobom financijsko ulaganje, koje se onda gradu višestruko vraća. Moji prethodnici, zajedno s upravom i građanima stvarali su trajnu vrijednost i naša je obveza to nastaviti.

Vjerujem da su i koncerti svjetskih zvijezda kao što je Rita Ora, koja samo na svom FB ima preko 15 milijuna pratitelja, dio onoga što Zadar treba raditi kako bi nastavio svoj rast.

Negativna atmosfera pojedinaca, politikantstvo od strane onih koji pokušavaju skrenuti temu s afera u vlastitim redovima nikad nije i neće utjecati na naš rad. Zadar je krasilo zajedništvo i vjerujem da to i u budućnosti može biti naša najveća snaga. Svakako sam otvoren za kritike i za prijedloge kako iduće događanje napraviti na još višoj razini, a vjerujem da će se bar oni čija su djeca došla kući oduševljena koncertom suzdržati od politikantstva na ovu temu.

U zadanim okvirima svi uključeni pružili su svoj maksimum i zato im se još jednom zahvaljujem. Sportski centar Višnjik pokazao je svoju tehničku i organizacijsku sposobnost organizirati događanje i s najvišim zahtjevima, a sigurno da ćemo u budućnosti pokušati organizirati slična događanja znatno ranije i s još većim uspjehom, rekao je Dukić.

Rita Ora održala je u Zadru koncert pred pet i pol tisuća ljudi, a trajao je svega 50 minuta za kojih je pjevala na matricu i plesala s ukupno šest, umjesto 30 najavljenih plesača. Unatoč ogromnim novcima koji su potrošeni na promidžbenu kampanju oko koncerta, a te se brojke tek trebaju objaviti, njezin je nastup na Višnjik na kraju privukao oko 5500 tisuća ljudi, od čega je čak 900 karata bilo besplatno podijeljeno.

SDP-ovci traže Dukićevu ostavku

- Zbog minusa od milijun kuna nakon koncerta Rite Ore mnogi bi tražili ostavku Marija Paleke, direktora Turističke zajednice Grada Zadra. Ali, kako Mario Paleka na to mjesto nije ni došao kao najbolji kandidat, već kao najbolji gradonačelnikov prijatelj, ostavku bi ovaj put trebao podnijeti Palekin frend, objavili su zadarski SDP-ovi na svojoj Facebook stranici.

- Nakon janjca na rivi, fluorescentnih golubova na Kalelargi i pande na Forumu, koncert Rite Ore došao je kao kruna na još jednu bezidejnu, nesadržajnu i organizacijski katastrofalnu turističku sezonu u našem gradu. Ovdje se definitivno treba postaviti i pitanje odgovornosti gradonačelnika Branka Dukića jer je on taj koji je po stranačkom ključu kadrovirao svog najboljeg prijatelja na mjesto direktora TZ-a koji očito nije dovoljno kompetentan i stručan, kaže zadarski SDP-ovac Danijel Radeta. (avš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:23