NITKO NIJE UGROŽEN

STIGLI PRVI NALAZI Norovirus je poharao školu u Popovači: Zaraženo 143 djece

Norovirus uzrokuje upalu želuca, tankog i debelog crijeva, a manifestira se temperaturom, proljevom i povraćanjem.
Popovaca, Sisak, 111111.Osnovna skola u Popovaci zatvorena je u petak ujutro odlukom Sanitarne inspekcije. jer se tijekom cetvrtka vise ucenika zalilo na probleme s povracanjem i proljevom, a u petak ujuro na nastavu nije doslo 143 ucenika od njih 203 u jutarnjoj smjeni, te vise ucitelja i administrativnog osoblja. 18 ucenika hospitalizirano je, a jos nije utvrdjeno sto je uzrok ove epidemije. Na slici: Na slici: zgrada Osnovne skole Popovaca u petak je bila prazna i pod nadzorom strucnjaka Zavoda za javno zdravstvo i sanitarne inspekcijeFoto: Mate Piskor / CROPIX
 Mate Piškor

POPOVAČA - Norovirus, najznačajniji uzročnik virusnih proljeva u odraslih i djece, najvjeroatniji je uzročnik epidemije koja je u četvrtak popodne planula u Osnovnoj školi Popovača zbog čega je sanitarni isnpektor u petak zabranio rad škole, okupljanje učenika i dolazak na posao nastavnika i osoblja škole sa simptomima bolesti. Norovirus uzrokuje upalu želuca, tankog i debelog crijeva, a manifestira se temperaturom, proljevom i povraćanjem. Upravo su ti simptomi zabilježenhi kod svih oboljelih u osnovnoj školi u Popovači.

Kako smo obaviješteni od doktorica Svjetlane Ančić Birač i Marije Starčević iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, u četvrtak popodne 50-ak učenika i nastavnika škole u Popovači razboljelo se, povraćali su, imali su proljev i dobili su temperaturu. Stanje se dodatno pogršalo u petak ujutro kada u jutarnju smjenu od 209 učenika njih 143 nisu došla na nastavu, a izostao je zbog bolesti i veći broj nastavnika i aministrativnog osoblja.

Čak 18 učenika je hospitalizirano, njih 16 je na zaraznom odjelu Opće bolnice u Sisku, a dvoje je na izričiti zahtjev roditelja prebačeno u zaraznu bolnicu u Zagrebu. Kako doznajemo, stanje hospitalizirane djece je dobro, nitko nije životno ugrožen, a prema podacima iz bolnica u Sisku i Zagrebu za sada nema veće opasnosti po trajnije narušenje zdravlja djece. Liječnicima obiteljske medicine još se uvijek javljaju djeca sa sličnim problemima.

Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Marija Starčević, koju smo zatekli u zgradi Osnovne škole u Popovači, rekla nam je da će tijekom petka, ali i predstojećeg vikenda djelatnici škole I Zavoda za javno zdravstvo detaljno očistiti cijeli objekt škole, s posebnim naglaskom na sanitarne čvorove i kuhinju, nakon čega će se obaviti protuepidemijska dezinfekcija. - U ponedjeljak će školski objekt biti spreman za nastavak nastave, a hoće li za nastavak škole biti spremni oboljela djeca i nastavnici, vidjet ćemo, rekla je dr. Starčević.

Epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo još u petak dopodne nisu znali što je uzrok epidemije: virus ili bakterija, da li su učenici zaraženi putem hrane, vode ili kapljičnim putem. Zbog toga su uzeti uzorci stolica bolesne djece, uzorci hrane, brisevi prostora u školi i školske kuhinje i nakon mikrobiiološke analize moći će se sa sigurnošću reći što je uzrok epidemije u Osnovnoj školi. U petak popodne stigli su prvi rezultati mikrobiološke analize.

U razgovoru s ravnateljicom Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije Svjetlanom Ančić-Birač doznajemo kako su djeca najvjerojatnije zaražena norovirusom. “Od sedam uzoraka stolice, u jednoj je izoliran norovirus. Upozoravamo kako se radi o prvim nalazima, a sutra slijedi preliminarna mikrobiološka analiza bakterije. Molimo za malo strpljenja, kada sve isključimo, vjerujemo kako ćemo uskoro dokazati i način na koji se prenosio", kazala nam je doktorica Ančić-Birač.

Pojasnila je kako se radi o virusu koji se lako širi među populacijom u kolektivima, te da do kontaminacije hrane može doći direktnim kontaktom s rukama zaražene osobe na kojima se nalaze čestice norovirusa ili putem zraka. Do zaraze može doći konzumiranjem kontaminirane hrane ili vode, kontaktom s kontaminiranim površinama ili predmetima te direktnim kontaktom s oboljelom osobom.

Priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Ističe se kako su uzeti su uzorci hrane, vode te stolice kod oboljelih. Prve rezultate analize mogućeg virusnog uzroka, u uzorcima vode očekuje se u petak krajem dana, dok se preostali rezultati očekuju u roku od tri dana. O rezultatima javnost će biti pravodobno izvještena.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi u stalnom je kontaktu s ravnateljima zdravstvenih ustanova gdje je pružena liječnika pomoć djeci te se procjenjuje da. nema veće opasnosti po trajnije narušenje zdravlja djece.

Tijekom poslijepodneva smo od doktorice Svjetlane Ančić-Birač doznali kako je u petak predvečer od 18 hospitaliziranih učenika njih 15 pušteno kućama. Oni koji su ostali u bolnici su u dobrom stanju, ali su zadržani do subote predostrožnosti radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 23:01