NAKON VELIKOG POŽARA

Stigli rezultati ispitivanja kvalitete zraka na području Osijeka, uzimaju se i uzorci bilja i hrane

Preporučena mjera opreza za stanovnike je što kraće zadržavanje na otvorenome te zatvaranje prostorija

Požar u Osijeku

 Vlado Kos/CROPIX

Novo praćenje kvalitete zraka provedeno je 05. listopada 2023. na području Osijeka, Brijesta, Antunovca, Ivanovca, Ernestinova, Čepina, Hrastina i Šodolovaca.

Rezultati su pokazali da se radi o lokalnom onečišćenju jer su mjerni instrumenti zabilježili neznatno povećanje vrijednosti praćenih onečišćujućih tvari u zraku koje su nastale sagorijevanjem plastike (formaldehid, acetaldehid, ksileni, stiren, fenoli, benzen i etilen) u Brijestu, Antunovcu i Ernestinovu te manje u Ivanovcu, Čepinu, Hrastinu i Šodolovcima.

Na mjernim stanicama u gradu Osijeku tijekom petka sve su vrijednosti u granicama prihvatljive ili dobre kvalitete zraka.

Preporučena mjera opreza za stanovnike mjesta gdje su zabilježene koncentracije onečišćenih tvari i gdje se i danas osjeti miris plastike je što kraće zadržavanje na otvorenome te zatvaranje prostorija kako bi se minimalizirala izloženost.

Iako pri ovakvim incidentima nastaju toksični spojevi koji mogu štetno djelovati na ljudsko zdravlje, ti učinci manifestiraju se samo pri njihovoj dugotrajnoj izloženosti.

S obzirom na to da je požar pod nadzorom, za očekivati je da neće doći do povećanja vrijednosti praćenih parametara onečišćujućih tvari u zraku te da nema razloga za zabrinutost.

Inspekcije obavljaju uzorkovanje bilja i hrane

Poljoprivredna, sanitarna i veterinarska inspekcija Državnog inspektorata na područjima nedaleko požarišta u Osijeku obavljaju preliminarna uzorkovanja bilja, hrane i hrane za životinje, a po dobivenim rezultatima laboratorijskih analiza poduzimat će daljnje mjere.

Postupanja inspekcija uslijedila su nakon velikog požara otpadne plastike u osječkoj tvrtki "Drava international" u prigradskom naselju Brijest, a Državni inspektorat u petak je izvijestio da se uzorkovanja obavljaju radi utvrđivanja onečišćenja teškim metalima, policikličkim aromatskim ugljikovodicima i Dioksinima -DL-PCB; PFAS-ove.

Kako Inspektorat navodi u priopćenju, Hrvatska agencija za hranu i poljoprivredu odredila je lokacije s kojih će se uzeti uzorci za laboratorijsku analizu prema procijeni rizika, a u tijeku je uzimanje uzoraka na lokacijama - Brijest, Antunovac, Ivanovac, Ernestinovo, Laslovo, Čepin, Šodolovci, Ada i Tenja.

Uzimanje uzoraka kontinuirano će se odvijati u predstojećem razdoblju "te će se prema dobivenim rezultatima i procjeni rizika povećavati broj postupanja nadležnih inspekcija", najavljuje Inspektorat.

Konkretno, navode, sanitarna inspekcija kontrolira hranu (voće i povrće podrijetlom s navedenih lokacija) na tržnicama u Osijeku, Đakovu i Čepinu te na OPG-ovima koji se nalaze na navedenom području.

Poljoprivredna inspekcija, pak, provodi uzorkovanja biljnog materijala - ratarskih kultura te voća i povrća, koje se nalaze na poljoprivrednim površinama.

S obzirom na moguća zagađenja hrane za životinje u tijeku je i početno (nulto) ispitivanje uzetih uzoraka hrane za životinje (krmivo, silaža i/ili sjenaža na farmama i u mješaonicama hrane za životinje u sušarama i silosima), prije procesa sušenja u objektima sušara ili skladištenja.

Nakon provedenih početnih ispitivanja veterinarska inspekcija kontinuirano će provoditi kontrole proizvoda životinjskog podrijetla (mlijeko, sir, meso, proizvodi od mesa, jaja i dr.). (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 00:28