NAKON PUKNUĆA BRANE

STIGLI REZULTATI ISPITIVANJA VODE RIJEKE SAVE NAKON ONEČIŠĆENJA U BiH 'Izmjerene vrijednosti su u uobičajenim rasponima'

 
Ilustracija
 Danijel Soldo / CROPIX

Iz Hrvatskih voda su objavili rezultate uzorkovanja vode iz Save koje je provedeno nakon što je prošlog tjedna došlo do onečišćenja rijeke Spreče u BiH.

Podsjetimo, do onečišćenja rijeke Spreče došlo je 27. travnja u poslijepodnevnim satima, uslijed puknuća brane iz bazena tvornice Sisecam Soda u Lukavcu u BiH, no istjecanje iz tvorničkog bazena je zaustavljeno. Onečišćenje rijeke Spreče je u međuvremenu bilo minimalizirano te su vrijednosti izmjerenih pokazatelja u vodi bili unutar dopuštenih granica.

Dobiveni rezultati koje si danas objavljeni ne ukazuju ni na onečišćenje ni na pogoršanje kakvoće rijeke Save.

- Izmjerene vrijednosti su u uobičajenim rasponima koji se bilježe tijekom provedbe sustavnog monitoringa. Službe Hrvatskih voda nastavljaju pratiti stanje na terenu. Prema posljednjim informacijama koje su dobivene od Glavnog međunarodnog centra za uzbunjivanje u Bosni i Hercegovini putem Glavnog međunarodnog centra za uzbunjivanje u Republici Hrvatskoj, nastalo onečišćenje rijeke Spreče u Bosni i Hercegovini je minimalizirano te su vrijednosti izmjerenih pokazatelja u vodi unutar dopuštenih granica - stoji u priopćenju Hrvatskih voda.

Inače, kad se otrovna tekućina prošlog utorka izlila iz odlagališta tvornice sode kod Lukavca nedaleko Tuzle ulila u rijeku Bosnu kod Doboja, iza sebe je ostavila zastrašujuće prizore onečišćenja i pomor ribe, a odmah je bilo procijenjeno da će se drugi dan u jutarnjim satima uliti u rijeku Savu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:38