CROBAROMETAR

STIGLI REZULTATI NAJNOVIJE ANKETE Skočio broj neodlučnih, evo kako među biračima trenutno stoje vladajuće, a kako oporbene stranke

Nova TV je objavila rezultate novog Crobarometra, provedenog u osvit formiranja Vlade
 EPH

Nova TV je u ponedjeljak objavila rezultate Crobarometra za siječanj 2016. koji je provela agencija Ipsos u vremenskom razdoblju od 1. do 21. siječnja. Terensko istraživanje provodilo se na uzorku od 975 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske, a pokazuje da građani vjeruju kako će Vlada Tihomira Oreškovića biti bolja od one Zorana Milanovića.

Iz rezultata proizlazi da su tri vodeće opcije blago pale, no i dalje unutar statističke pogreške, dok je porastao broj neodlučnih birača. HDZ je prvi s 28,5 % potpore ispitanika, slijedi SDP s 26,6 % ispitanika, dok MOST ima potporu 14,5 % ispitanika.

Stranka Bandić Milan 365 ima 4,2 % potpore dok Živi zid uživa potporu 4 % ispitanika. IDS, iako regionalna stranka, ima podršku od 2 % te bi osigurala ulazak u Sabor u svojoj izbornoj jedinici. Za HSS sada je 1,9 % anketiranih, dok HNS ima potporu njih 1,5 %. HDSSB u siječnju ima potporu 1,3 % anketiranih, kao i SDSS. Naprijed Hrvatska je na 1,2 % potpore, BUZ na 1,1 % a po 1% potpore imaju stranke HSP Ante Starčević i HSU. Ostale stranke su ispod 1% i imaju 3,3 % potpore, dok je neodlučnih 6,7 %.

Očekivanja birača od Vlade Tihomira Oreškovića su bolja u odnosu na očekivanja od Vlade Zorana Milanovića. Da će Oreškovićev tim biti bolji u odnosu na Milanovićev misli 37% ispitanika, da neće biti razlike očekuje 30% ispitanika dok njih 22% misli da će Vlada Oreškovića biti lošija. Njih 11% ne zna što bi odgovorilo.

Prije četiri godine birači su od Milanovićevog tima u odnosu na Vladu Jadranke Kosor očekivali da će biti bolji i to njih 58 %, da neće biti razlike smatralo je 24%, dok je njih 10% mislilo da će Milanovićeva Vlada biti lošija. Njih 8% nije znalo odgovoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:56