PROMOCIJA PLUS ZA RTL

STIGLI REZULTATI NOVE VELIKE ANKETE I dalje tijesno: HDZ vodi, ali to mu ne jamči da će sastaviti novu Vladu

U II. izbornoj jedinici SDP-ova koalicija ima prednost jedino u Zagrebu. Milan Bandić ukupno može dobiti dva mandata
 CROPIX

Izvjesno je da će Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om biti realtivni pobjednik izbora. Taj zaključak proizlazi iz najnovijih rezultata istraživanja agencije Promocija plus provedenog 18. i 19. listopada za RTL Televiziju u II. izbornoj jedinici (Bjelovarsko-bilogorska županija, Koprivničko-križevačka, Zagrebačka županija i istočni dio Grada Zagreba). Domoljubna koalicija prema istraživanju osvaja šest mandata (imaju šanse i za sedmi), SDP-ova koalicija Hrvatska raste također šest mandata, a po jedan ide Mostu i stranci Milana Bandića, s tim da se Bandićev mandat može preliti HDZ-u, a šanse za ulazak u Sabor još su otvorene i Živom zidu.

Široka koalicija

Kada se gledaju ukupni rezultati istraživanja koje je do sada provedeno u devet izbornih jedinica (nedostaje još I.), HDZ-ova koalicija je u prednosti četiri mandata (imaju 58) u odnosu na SDP-ovu koja osvaja 54 zastupnička mjesta.

Po tri mandata osvajaju HDSSB i IDS-PGS, Uspješna Hrvatska jedan (i to Radmimir Čačić), Most četiri mandata, stranka Milana Bandića dva, a Živi zid jedan. Relativni pobjednik na izborima, posebno ovima za koje ankete upućuju da će biti tijesno, ne može, međutim, računati da će glatko formirati novu Vladu. Konačni pobjednik će biti ona opcija koja bude uspješnija u postizbornom koaliranju.

Uz napomenu da se ankete ne mogu uzeti zdravo za gotovo, da u startu treba imati na umu standardnu grešku uzorka od +/- 3,1 posto, one govore o trendu odnosa birača prema političkim opcijama koje se bore za vlast. A taj trend ponovo potvrđuje da se HDZ oporavio od poraza na prošlim izborima te da mu široka koalicija od osam stranaka donosi dragocjene mandate.

Kliknite na fotografiju za veći prikaz infografike

Obrazovanje birača

Na prošlim parlamentarnim izborma HDZ je u II. izbornoj jedinici osvojio četiri mandata (sada po anketi dobiva šest, a možda i sedmi), dok je SDP-ova Kukuriku koalicija osvojila čak osam (sada padaju na šest). Na prošlim izborima u toj jedinici ulaznicu za Sabor s po jednim mandatom dobili su još Laburisti i HSS.

Istraživanje Promocije plus u II. izbornoj jedinici otkriva da SDP-ova koalicija nad HDZ-ovom ima prednost jedino na području Grada Zagreba, ali i tu minimalnu od svega jedan posto.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije izbore glatko dobiva Domoljubna koalicija (40,5 posto prema 29,5 posto koje dobiva Hrvatska raste). Na području Koprivničko-križevačke županije, gdje je SDP nekada dobro kotirao, sada premoć ima HDZ.

U II. izbornoj jedinici potvrđuje se trend da HDZ-ova koalicija privlači više glasova mlađih birača nego SDP-ova, da je konzervativnijoj politici sklonija srednja generacija, dok socijaldemokrati najbolje nalaze put do starije populacije. Kada se pogleda u obrazovnu strukturu birača, potvrđuje se pravilo da ljevica u većoj mjeri dobiva podršku obrazovanijih, a desnica građana s osnovnim obrazovanjem.

Igra na sigurno

Službena kampanja, procjenjuju politički analitičari, u pravilu ne može bitno utjecati na opredjeljenje birača jer je ono par tjedana prije samih izbora već definirano. Upitno je stoga i što će dvjema suprotstavljenim koalicijama donijeti imena ljudi koji će biti na čelu lista.

Domoljubna koalicija je na prvo mjesto u II. izbornoj jedinici stavila Miroslava Tuđmana, a Hrvatska raste predsjednika Sabora Josipa Leku. No, veliki HDZ-ov adut je predsjednik HSS-a Branko Hrg koji je zauzeo drugu poziciju na izbornoj listi. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko računa da s njim igra na sigurno.

Naime, na prošlim izborima HSS je u ovoj izbornoj jedinici osvojio jedini mandat s kojim je HSS ušao u Sabor. Na to da HSS ima vrlo solidnu podršku birača centra i desnog centra i na ovim izborima upućuju rezultati ankete Promocije plus po kojima više od 30 posto birača Domoljubne koalicije ne bi željelo Karamarka za premijera.

SDP se preko svoje izborne liste također obraća ovom biračkom tijelu, ali ni blizu tako izravno kao HDZ. Naime, njihov “seljak”, predsjednik A-HSS-a Stanko Grčić tek je sedmi na listi, što po rezultatima ankete znači da ne bi ni ušao u Sabor. SDP-ova koalicija u ovoj izbornoj jedinci je na drugo mjesto istaknula Gordana Marasa, ministra koji se obraća malom i srednjem poduzetništvu. Na trećem mjestu im je Vedran Babić, četvrta je Gordana Sobol, a na petoj poziciji je Željko Šemper iz HSU-a. Domoljubna koalicija je više mjesta na izbornoj listi u ovoj jedinici podijelila s koalicijskim partnerima. Uz drugo mjesto, partnerima je pripalo još šesto (Dario Hrebak iz HSLS-a) i dvanaesto mjesto na listi (Dinko Pirak iz HSS-a).

Novi igrači

Budući da ankete pokazuju kako su ovi izbori najsličniji izborima iz 2007. godine, zanimljivo je pogledati tadašnje rezulate. Tada je SDP također osvojio šest mandata, ali im je prvi na listi bio Milan Bandić koji će se sada boriti s HDZ-ovom koalicijom. HDZ je dobio pet mandata, dok je HSS u koaliciji s HSLS-om osvojio tri zastupnička mjesta. Reklo bi se da se povijest ponavlja, ali s tom razlikom što se Bandić sada pozicionirao kao kandidat desnog centra, a u igru su se ubacili novi igrači, a to su Most, čiji Ivan Lovrinović po anketi ulazi u Sabor, i Živi zid koji ima šanse.

Konstanta istraživanja koja se potvrdila u II. jedinici je da bi više birača željelo za premijera Zorana Milanovića, nego Tomislava Karamarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:06