PROMOCIJA PLUS ZA DNEVNIK HRT-a

STIGLI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: HDZ s gotovo 30 posto podrške ponovno vodeća stranka u državi, SDP u padu, izborni prag prelazi još samo Škoro

Andrej Plenković, Miroslav Škoro, Davor Bernardić
 Damjan Tadic, Darko Tomas, Tomislav Kristo / CROPIX

HDZ je s 29,9 posto (27,3 u ožujku) potpore prvi put od studenoga prošle godine ponovno vodeća stranka, dok je SDP drugi s potporom od 27,4 posto (29,3 u ožujku). To su rezultati HRejting istraživanja za travanj, koje je za Dnevnik HTV-a provela agencija Promocija plus na uzorku od 1400 ispitanika.

Rezultati pokazuju da bi izborni prag, kada bi se sljedeći tjedan održavali izbori, prešao još samo Miroslav Škoro i njegov Domovinski pokret koji su zabilježili 9,2 posto potpore (10,5 u ožujku).

Na četvrtome mjestu, blizu praga, još je jedino Most s 4,1 posto, dok je na petom mjestu HSS s potporom od 2,1 posto. Što se ostalih stranaka tiče, prema ovom istraživanju sve su ispod 2 posto, a slijede Živi zid s 1,6 posto, Pametno s 1,5 posto te IDS također s 1,5 posto.

Stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića dobila je 1,4 posto potpore, HSU je pripalo 1,3 posto, kao i HNS-u, a izjednačeni su i Suverenisti te Stranka Ivana Pernara koji su dobili po 1,1 posto potpore. Za listu Mislava Kolakušića odlučio se 1 posto ispitanika, Neovisni za Hrvatsku Brune Esih dobili su 0,9 posto, isto koliko i Start Dalije Orešković, dok je GLAS zabilježio potporu od 0,8 posto, a HSLS od 0,7 posto. Neodlučnih je, prema istraživanju, 10,6 posto.

U usporedbi s prethodna dva mjeseca, promjene se uglavnom odnose na prve tri stranke koje prelaze prag, dok su kod ostalih rast i pad neznatni. Prema rezultatima, HDZ je zabilježio rast od 2,61 posto u mjesec dana, a SDP je istodobno pao za 1,89 posto. Pad je zabilježio i Miroslav Škoro, i to za 1,28 posto.

Kad se pogleda po regijama, rezultati pokazuju da regijom koja obuhvaća četiri najjužnije županije vlada HDZ koji ondje dobiva 41,3 posto potpore, dok je SDP tamo zabilježio potporu od 21,2 posto. U tim županijama, kako pokazuju rezultati, izborni prag prelazi još samo Most s potporom od 9,8 posto, a slijedi ga Domovinski pokret Miroslava Škore s 4,9 posto.

U regiji koja obuhvaća Primorsko-goransku i Istarsku županiju je obrnuto pa tamo vlada SDP s 42,9 posto potpore, HDZ ima 19,8 posto, a IDS je treći s 15,4 posto. Škorina stranka dobila je tamo 5,5 posto. Istok Hrvatske, prema istraživanju, također drži HDZ koji tamo ima 38 posto potpore. SDP u tom dijelu može računati na 19,6 posto potpore, a Škoro na 15,6 posto.

U istraživanju za HTV navodi se kako te tri stranke jedine prelaze izborni prag i u izbornoj jedinici koja bi se prostirala od Like preko Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke do Karlovačke županije. HDZ tamo dobiva 40,4 posto, SDP 27,9 posto, a Škoro 8,7 posto. U Međimurskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji prvi je izbor SDP s 32,3 posto, drugi je HDZ sa 16,9, a treći Škoro s 11,3 posto. Rezultati pokazuju da HNS tamo dobiva 7,3 posto, a HSS 4,8 posto.

Što se tiče Zagreba i okolice, SDP ima potporu 29,4 posto, a HDZ 20,8 posto. Škoro je treći s 8,2 posto potpore, a zagrebački gradonačelnik s 4,8 posto prvi je ispod izbornog praga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:27