ZNA SE UZROK

STIGLI REZULTATI OBDUKCIJE SLOBODANA PRALJKA Utvrđeno je da se ubio kalijevim cijanidom

 
 REUTERS

Slobodan Praljak otrovao se kalijevim cijanidom, objavili su u petak nizozemski tužitelji nakon obdukcije tijela generala bosanskohercegovačkih Hrvata koji se u srijedu ubio u sudnici Haškog suda.

Preliminarni rezultati obdukcije ukazuju na to da je Praljak umro od trovanja kalijevim cijanidom, objavilo je na Tweeteru nizozemsko državno odvjetništvo.

- Toksikološka analiza pokazala je "koncentraciju kalij-cijanida u Praljkovoj krvi. To je rezultiralo otkazivanjem rada srca koji je vjerojatni uzrok smrti - rekli su u odvjetništvu.

Na obdukciji su kao promatrači bila dvojica hrvatskih stručnjaka, u dogovoru s Haškim sudom i hrvatskim vlastima. Postupak je proveden u medicinskom institutu u Rijswijku pored Den Haaga, jednom od vodećih radiobioloških laboratorija u svijetu..

Podsjetimo, general Slobodan Praljak je nakon saslušanja presude, kojom mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora zbog brojnih ratnih zločina nad muslimanima na području BiH tijekom 1993. i 1994., uzviknuo da "nije ratni zločinac i da s prijezirom odbacuje presudu". Nakon toga je popio otrovnu supstancu iz bočice koju je prethodno držao u rukama.

Nizozemske vlasti sada istražuju i kako je uspio prošvercati otrov pokraj naizgled strogih sigurnosnih kontrola.

Osim Praljka visoke kazne zatvora dobila su još petorica vojnih i političkih čelnika Hrvata u BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:02