CROBAROMETAR

STIGLI SU REZULTATI NAJNOVIJEG ISTRAŽIVANJA JAVNOG MNIJENJA Prednost HDZ-a se smanjuje, evo kolika je razlika između lijevog i desnog bloka

Istraživanje je provedeno u razdoblju od 1. do 15. svibnja na uzorku od 971 ispitanika
 CROPIX

Razlika u potpori između HDZ-a i SDP-a u svibnju se blago smanjila u odnosu na travanj, a prednost desne koalicije predvođene HDZ-om u svibnju se smanjila na 4 posto, pokazuje ovomjesečno istraživanje Crobarometar koje je za potrebe Dnevnika Nove TV od 1. do 15. svibnja na uzorku od 971 ispitanika provela agencija Ipsos Puls.

HDZ je prema svibanjskom mjerenju i dalje najpopularniji s potporom od 29,4 posto. To je blagi pad u odnosu na prethodni mjesec kad je tu stranku podržalo 31,2 posto ispitanika, ali razlika je unutar statističke pogreške. SDP ovog mjeseca podržava 21,2 posto ispitanih, što je lagani oporavak od travanjskoga pada na 18,8 posto. Riječ je, ističemo, o podršci strankama pod pretpostavkom da je Hrvatska jedna izborna jedinica.

Novim strankama na političkoj sceni Živom zidu i ORaH-u, ali i ostalima, polako se topi podrška: Živi zid ovog mjeseca podržava 8,3 posto ispitanika što je 5 posto manje nego u travnju. Čini se da se unutarnji sukobi u Sinčićevoj stranci odražavaju na njezin rejting. Unutarstranački potresi ne koriste ni rejtingu ORaH-u: ovog mjeseca tu stranku podržava 7 posto ispitanika, što je slabašni pad u odnosu na travanjskih 7,7 posto.

Ni ostali novi igrači na stranačkoj sceni ne bilježe rast: udrugu Most podržava 3,2 posto ispitanih što je manje nego u travnju kad je prvi put obuhvaćena anketom, a stranka Milana Bandića s prošlomjesečnih je 3 posto pala na 2,3 posto. Ni jedna druga stranka u svibnju nije imala više od 1,6 posto podrške, uključujući i vladajući HNS koji podržava 1,5 posto ispitanika. Neodlučnih koji ne podržavaju ni jednu stranku u svibnju je 14,1 posto.

Zanimljivo je, međutim, da se prednost desne koalicije predvođene HDZ-om nad lijevoliberalnom predvođenom SDP-om u svibnju smanjila na 4 posto dok je u travnju iznosila 10 posto. Koaliranje s patuljastim desnim strankama HDZ-u ne donosi gotovo nikakav sinergijski učinak - koalicija predvođena HDZ-om u svibnju ima podršku 30,1 posto ispitanika, svega 0,6 posto više od podrške koju HDZ dobiva sam. Kukuriku koaliciju predvođenu SDP-om ovog mjeseca podržava 26 posto ispitanih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 06:46