OTVARAJU SE PUNKTOVI

Stiglo 250.000 doza, najviše AstraZenece, građane će cijepiti i timovi medicine rada

U razdiobu po županijama kreću i prve doze cjepiva Johnson & Johnson, koje se daje u samo jednoj dozi
 Robert Fajt/Cropix

S obzirom na velike količine cjepiva koje se idućeg tjedna očekuju u Hrvatskoj, odnosno više od 250.000 doza, značajno će trebati povećati i broj punktova za cijepljenje. Samo u gradu Zagrebu povećat će se broj timova sa 15 na 30 u jednoj smjeni ne bi li se dnevno uspjelo cijepiti više od 10.000 građana ili 50.000 tjedno.

Prema riječima dr. Vjekoslava Jeleča, pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, od sljedećeg utorka ili srijede na Zagrebačkom velesajmu povećava se broj timova sa 15 na 18 u svakoj smjeni. Također se otvara punkt u Domu sportova, gdje će raditi u smjeni tri tima, kao i u sportskoj dvorani OŠ Antuna Mihanovića u Dubravi te u Gimnaziji Lucijana Vranjanina u zapadnom dijelu grada.

Da bi se moglo ekipirati timove, potreban je i veći broj liječnika od onih koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pa će sutra biti sastanak sa svim ravnateljima zagrebačkih zdravstvenih ustanova, uključujući i bolnice, kako bi se dogovorilo uključivanje dodatnih liječnika i medicinskih sestara.

Dvije smjene

Očekuje se da će se cijepljenje obavljati svakog radnog dana u dvije smjene, a po potrebi i vikendom. U iduća dva mjeseca stići će u Hrvatsku više od 2,5 milijuna doza, što znači da će se do kraja lipnja uspjeti cijepiti više od 55 posto zainteresiranih građana, ali samo pod uvjetom da sve funkcionira 'po špagici'. Sve su to razlozi jučerašnjeg razgovora i dogovora ravnatelja HZJZ-a i županijskih zavoda u Ministarstvu zdravstva, jer najgore bi bilo da cjepivo stigne, a građani ostanu bez očekivane doze.

Za ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka nema dvojbe da se sve cjepivo koje stigne može potrošiti jer će se, uz već formirane timove, cijepljenju pridružiti i svi epidemiolozi te liječnici medicine rada s obzirom na to da kreće treća faza cijepljenja. Također će se organizirano cijepiti pojedine kategorije zaposlenika od profesora, turističkih djelatnika do onih u uslužnim djelatnostima.

Naime, u Hrvatsku je u ponedjeljak stiglo 95.940 doza Pfizerova cjepiva, u četvrtak se očekuje 20.000 Moderne, a do kraja tjedna i 134.000 AstraZenece. Tome treba pribrojiti i oko 7000 doza Johnson & Johnsona, koje je prije više od tjedan dana stiglo u Hrvatsku, ali je ostalo neutrošeno jer je zbog propitivanja nuspojava u SAD-u tvrtka odlučila zaustaviti cijepljenje i u EU.

Dogovori s tvrtkama

"Danas krećemo s distribucijom ovih 7000 doza Johnson & Johnsona jer su svi potrebni dokumenti temeljem kojih HALMED dozvoljava uporabu cjepiva stigli prošlog petka", kaže Capak.

"Medicina rada ima 160 timova u Hrvatskoj i svi ćemo se uključiti u cijepljenje jer uskoro kreće procjepljivanje radno aktivnog stanovništva. U nekim županijama poput zadarske i u gradu Zagrebu liječnici medicine rada već su se uključili u cijepljenje. Očekujemo da će ovih dana županijski zavodi organizirati i dodatne punktove te da ćemo dobiti i podatke o količini cjepiva koja će biti na raspolaganju. Pokušat ćemo dogovarati s tvrtkama dinamiku cijepljenja njihovih zaposlenika", objašnjava predsjednik Društva liječnika medicine rada dr. Tomislav Furlan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:33