EX ŠEF DRŽAVE U RATU PROTIV GRAĐEVINSKOG LOBIJA

Stipe Mesić i Ingra ruše osovinu Radić - Dropulić

Stipe Mesić ima odlične veze u Kataru, Libiji i drugim državama koje su poslovno zanimljive Ingri
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Da, točno je. Prepoznali su činjenicu da imam dobre kontakte u svijetu i na specifičnim tržištima te smatraju da im mogu pomoći kao što sam pomagao svima koji su me pitali dok sam bio na poziciji šefa države - potvrdio je jučer u kratkom razgovoru za Jutarnji list bivši predsjednik Stjepan Mesić informaciju da bi sljedeći mjesec mogao postati član Nadzornog odbora Ingre.

Njegovo ime kao prijedlog za novog člana Nadzornog odbora objavljeno je u pozivu za glavnu skupštinu dioničarima tvrtke.

Na izravan upit kolika će biti naknada za ponuđeno mjesto u Nadzornom odboru Ingre Mesić kaže da, prvo, nije odlučio hoće li prihvatiti tu poziciju i, drugo, da će, ako je prihvati, raditi bez naknade, odnosno da će volontirati.

Postotak od ugovora

Mesić, prema objavljenim podacima, mjesečno prima malo više od 18 tisuća kuna mirovine, a njegovo volontiranje se može smatrati uvjetnim. U poslovnom svijetu uobičajeno je da se pri posredništvu i lobiranju zaslužnom uplati određeni postotak od vrijednosti ugovora.

Prijateljstvo s Gadafijem

Mesić i vodstvo Ingre u dugogodišnjim su dobrim vezama. Ingra je 2005. godine u Mesićevu kampanju uplatila 150.000 kuna, a dvije tvrtke kćeri Ingre svaka još po 100.000 kuna. Mladen Šarić, nekadašnji predsjednik Uprave Ingre, bio je pojedinačno najizdašniji donator kampanje.

U Ingri su također zadovoljni Mesićevim dolaskom.

- Vjerujemo da će nam Stjepan Mesić svojim kontaktima i vezama pomoći na tržištima Srednjeg istoka, Europe i Afrike, gdje je Ingra prisutna. On se kao predsjednik države oduvijek zalagao za širenje hrvatskog izvoza te vjerujemo da će nam svojim vezama pomoći - rekao je jučer Danko Deben, glasnogovornik Ingre. Za svog mandata Mesić je uspostavio odlične kontakte s državnicima Libije, Katara, Kazahstana, Azerbajdžana, zemalja poslovno zanimljivih Ingri. Koliko znači ne imati svog čovjeka na pravom mjestu, u Ingri su osjetili nedavno, kada su izgubili natječaj za gradnju dijela autoceste u Libiji, a dobio ga je slovenski STC. S obzirom na Mesićevo prijateljstvo s Gadafijem, Ingri bi posao gotovo bio zajamčen.

Ovo je već druga promjena sastava Nadzornog odbora Ingre u ovoj godini. U veljači je nakon uhićenja smijenjen Josip Protega, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke, a imenovan Marijan Kostrenčić. Uz njega u NO-u su Danijel Režek, Jakša Barbić, Nadan Vidošević i Marko Orešković.

Sama najava Mesićeva dolaska u Nadzorni odbor jučer je cijenu dionice Ingre na Zagrebačkoj burzi podigla za više od četiri posto uz promet veći od milijun kuna.





Institucionalizacija borbe

Ulaskom u Nadzorni odbor Mesić će na neki način moći institucionalizirati svoju borbu protiv građevinskog lobija koji je on prije nekoliko godina personificirao u likovima i djelima Jure Radića, direktora IGH i Marine Matulović-Dropulić, ministrice graditeljstva. - IGH projektira, nadzire i gradi, a Marina Matulović-Dropulić izdaje dozvole - govorio je kao predsjednik Republike Stjepan Mesić.

U razgovoru za Jutarnji Mesić jučer nije želio odgovoriti na pitanje hoće li njegov eventualni ulazak u Ingru u određenom smislu pojačati tržišnu poziciju te tvrtke u odnosu na snažni građevinski lobi okupljen oko IGH Jure Radića i ministrice Marine Matulović-Dropulić. Mesić je rekao da je “sigurno lakše dobivati unosne ugovore kada si u poziciji da izdaješ dozvole i nadgledaš velike građevinske poslove”.

S druge strane, nastavlja bivši predsjednik, Ingra je tvrtka koja je radila velike projekte. “Sagradili su zagrebačku Arenu, ali se sad ne mogu naplatiti, što je drugi problem. Je li Ingra stavljena u podređeni tržišni položaj u odnosu na Radićev IGH, ne znam.”

Javna je tajna da su direktori Ingre Igor Oppenheim i Jure Radić u lošim odnosima. U velikim radovima u cestogradnji Ingra se gotovo nikada nije natjecala u konzorciju s Konstruktorom i Dalekovodom, koji su sastavni dio lobija IGH.

Sami protiv svih

U pravilu su na natječaje išli s Osijek Koteksom, Hidroelektrom, GP Dubrovnikom, Strabagom. Isti odnosi preslikani su i na inozemne natječaje. Tako Ingra sa Strabagom ovih dana iščekuje rezultate natječaja za gradnju hidrocentrala u Republici Srpskoj. Na “drugoj” strani je Konstruktor. Ingra je i jedan od inicijatora osnivanja građevinskog klastera za izlazak na inozemno tržište. No, dogovor nikada nije postignut, a neslužbeno se tvrdi da je jedan od razloga neslaganje Oppenheima i Radića. Nakon što je IGH 2008. samostalno krenuo na tržište Rusije, Ingra je kupila makedonsku tvrtku Mavrovo koja se bavi projektiranjem i građenjem. Iako je logičnije da se Ingra udruži s domaćom projektantskom kućom, otišla je Makedoniju. To je tada ocijenjeno kao još jedan dokaz antogonizma čelnih ljudi Ingre i IGH. Sukob je javno kulminirao prije dvije godine za gradnje zagrebačke Arene, gdje je Ingra bila izvođač, a IGH je obavljao nadzor.





Sukob interesa

Nakon što je IGH dao uvjetnu dozvolu za radove na krovu dvorane, zbog čega je ona dobila samo privremenu uporabnu dozvolu, počele su padati žestoke optužbe između dvije kompanije. To je kulminiralo i objavom razgovora Oppenheima i IGH-ova nadzornika Dinka Tvrtkovića. Iako je Tvrtković neovisni nadzornik, on je u tom razgovoru rekao da ide k ministrici Dropulić kako bi vidio što će biti s tom dozvolom. Oppenheim je tada tražio odgovornost ministrice Matulović-Dropulić za Arenu. U isto vrijeme je izbio sukob i zbog splitske Arene. Ingra je tada optužila IGH da je u sukobu interesa jer je u isto vrijeme na tom objektu i investitor i graditelj. Ingra i IGH na različitim su se stranama našle i prilikom natjecanja za kupnju Zagrepčanke. Oppenheim se tada udružio s vlasnikom beogradske Delte Miroslavom Miškovićem.

Lobisti i članovi NO-a

Dovođenjem bivših političara u tvrtku kao lobista ili članova nadzornih odbora, Oppenheim u neku ruku kopira Juru Radića. On je u IGH kao savjetnike doveo bivšeg premijera Franju Gregurića i bivšeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula. Gregurić je danas predsjendik Nadzornog odbora IGH.





Ljuti suparnici:

IGH i Ingra gotovo nikada nisu bili na istoj strani. Pripadaju različitim građevinskim lobijima, dio su različitih političkih opcija i drukčijeg su poslovnog razmišljanja

Cestogradnja

Ingra se na natječajima samostalno ili u konzorciju uvijek suprotstavlja IGH-ovu lobiju - Konstruktoru, Dalekovodu i Viaduktu

Arena Zagreb

lngra optužuje IGH i ministricu Matulović-Dropulić da opstruiraju projekt dvorane i namjerno im ne izdaju uporabnu dozvolu

Arena Split

Ingra je optužena da je protupožarni sustav loše izveden. Ona optužuje IGH da je u sukobu interesa jer se u ovom slučaju pojavljuje kao izvođač i investitor

Klaster

Ingra je inicijator osnivanja domaćeg građevinskog klastera za inozemno tržište. No, IGH plan ruši i samostalno odlazi na rusko tržište, a Ingra kupuje makedonsku projektantsku kuću

Zagrepčanka

Na natječaj za kupnju Zagrepčanke Ingra nasuprot IGH dolazi s tvrtkom Delta Miroslava Miškovića. IGH je ponudio znatno veću cijenu, a Ingra nije podnijela žalbu što IGH nije dao potpunu dokumentaciju

Inozemstvo

Zajedno sa Strabagom Ingra se bori protiv Konstruktora na natječaju za gradnju hidrocentrala u Republici Srpskoj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:27