PRAVORIJEK

STIPE MESIĆ IZGUBIO NA USTAVNOM SUDU Usvojena tužba Hrvoja Hitreca: 'Političari moraju moći otrpjeti da ih se naziva idiotima'

Stjepan Mesić (lijevo) i Hrvoje Hitrec (desno)
 CROPIX

Ustavni sud lani je, u prosincu, usvojio tužbu Hrvoja Hitreca, jednog od osnivača HDZ-a i Tuđmanova ministra informiranja te ukinuo presude Županijskog i Općinskog kaznenog suda u Zagrebu kojima je Hitrec kažnjen sa 10.000 kuna zbog počinjenja kaznenog djela protiv časti i ugleda jer je bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću poručio da je - idiot.

Mesić je Hitreca tužio zbog nečega što je izgovoreno prije više od šest godina. “Stipe je idiot. Na žalost, nekada davno bio mi je simpatičan. Ne dugo”, poručio je Hrvoje Hitrec iz pozicije člana Predsjedništva Hrasta u studenome 2013. godine odgovarajući novinaru portala Dnevno.hr na pitanje: “Stipe Mesić je izjavio da su branitelji okupljeni u Stožer za Vukovar isti kao srpski pobunjenici 1991. Vaš stav?”

Činjenični navod

U bitnome, Ustavni sud je u obrazloženju odluke - kojom je ukinuo presude protiv Hrvoja Hitreca i predmet vratio Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na ponovni postupak - poručio da “inkriminirana izjava predstavlja vrijednosni sud, a ne činjenični navod”, da su sudovi bili dužni razmotriti kako okolnost da je privatni tužitelj (Stjepan Mesić) političar poznat širokoj javnosti te da je inkriminirajuća izjava dana u vezi s njegovom političkom izjavom (djelovanjem) utječe na kaznenu osudu te da se pravo na slobodu izražavanja odnosi ne samo na informacije ili ideje koje su blagonaklono prihvaćene ili se ne smatraju uvredljivima nego i na one koje “vrijeđaju, šokiraju ili uznemiruju”.

Vrlo interesantna je i poruka Ustavnog suda da “politički diskurs često može zadrijeti u osobnu sferu jer je taj rizik usko povezan s političkim djelovanjem i slobodom iznošenja misli, koja je jamstvo demokratskog društva”. Pritom su podsjetili na presude Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) u sličnim predmetima, pa tako i na presudu “Oberschlick protiv Republike Austrije” kojom je poručeno da je novinar imao pravo političara (tadašnjeg lidera Slobodarske stranke Jörga Haidera) nazvati idiotom. Europski sud za ljudska prava zauzeo je, naime, stav da se u debati o pitanjima od javnog interesa moraju tolerirati i takvi izrazi.

Ponovni postupak

- Ako sam ja idiot, onda ima još idiota. Pa sad neka se prepoznaju - izjavio je u ponedjeljak za Jutarnji list bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić komentirajući odluku Ustavnog suda, koji je stao na stranu Hrvoja Hitreca. Mesić nam je rekao da smo mi prvi koji su ga upoznali s činjenicom da je Ustavni sud “srušio” prijašnje presude i njegov predmet u kojem tuži Hitreca poslao Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na ponovni postupak.

- Na ponovnom suđenju ja ću reći da je i on (Hrvoje Hitrec) idiot. I dobro, onda će biti ‘jedan - jedan’ - rekao nam je Mesić. Bivši predsjednik države objasnio je i zašto je uopće pokrenuo tužbu protiv svojeg nekadašnjeg kolege i suosnivača HDZ-a.

- Nervira me jer je stvarno jedan čudak. Bio je sa mnom u HDZ-u, a ja sam se rastao od HDZ-a radi politike podjele Bosne i Hercegovine. Nisam u tome želio sudjelovati i otišao sam iz vladajuće stranke u opoziciju. Jedini sam koji je s mjesta predsjednika Sabora otišao zbog svojih principa. I sada on u nekakvoj raspravi kaže da sam ja idiot - kaže Mesić.

Verbalni delikt

Hrvoje Hitrec, očekivano, rekao nam je u ponedjeljak da je zadovoljan odlukom Ustavnog suda i da mu je već stigao poziv na prvo ročište novog postupka pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, koje je zakazano za 25. veljače.

- Izvrsno je obrazloženje Ustavnog suda i zadovoljan sam odlukom. No, jednako sam tako nezadovoljan što je uopće moralo doći do ovoga. Ja sam jedan od troje autora prvog Zakona o informiranju nakon 45-godišnje ere totalitarizma i verbalnog delikta. Taj zakon sam 1991. branio u Saboru kao tadašnji ministar informiranja. A meni se sada praktički sudilo za taj isti verbalni delikt.

Najvažnije u svemu je što će se na ovoj presudi Ustavnog suda graditi nova sudska praksa. To je posebno važno ne samo za političare nego i za novinare te za sve druge koji sudjeluju u javnim debatama u pitanjima od javnog interesa. Sada imaju presedanski slučaj na koji će se moći pozivati braneći svoje pravo na slobodu govora - poručio je Hrvoje Hitrec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 09:08