PREDAVANJE U TURSKOJ

STIPE MESIĆ U ISTANBULU Bivši predsjednik države žestoko napao Ameriku, NATO, EU i kapitalizam, nahvalio Ruse i Bašara al-Asada

 Goran Mehkek / Hanza Media

- Globalni terorizam se može suzbiti isključivo uništenjem njegovih uzroka, a to, u prvom redu, podrazumijeva korjenitu reformu kapitalizma ili nadomještanje kapitalizma kakvoga danas poznajemo - govorim o neoliberalnom modelu - s nečim drugim i novim. To ne treba biti nikakav tabu, mnogo sam puta rekao i ponovit ću i ovdje: nigdje nije zapisano da je neoliberalni model kraj razvoja, a priča o kraju povijesti pokazala se promašenom. Ona je uostalom u potpunoj koliziji s evolucijom - izjavio je bivši predsjednik Stipe Mesić na Euroazijskom ekonomskom forumu koji je održan u Istanbulu.

Mesićevo izlaganje je zanimljivo jer je, manje-više, iznio stavove koji su u potpunoj suprotnosti s hrvatskom vanjskom politikom, i to ne samo sadašnje Vlade HDZ-a i Mosta, nego i SDP-ove, koju je vodio Zoran Milanović. Na meti kritika našli su se Amerika, EU, NATO i kapitalizam, dok su za Mesića pozitivni primjeri Rusija i sirijski autokrat Bašar al-Asad.

- Teroristi su produkt neokolonijalizma, ali i politike kojoj je cilj ovladavanje izvorima energenata, odnosno ključnim energetskim pravcima, a koja - da bi to ostvarila - formira tzv. pokrete protiv diktatura i suzbijanja ljudskih prava, a zapravo pokrete usmjerene na rušenje režima koji nisu po volji onima koji kroje političku i gospodarsku kartu svijeta - nastavio je nekadašnji predsjednik Republike. Makar u govoru nije direktno naveo koga smatra uzročnikom terorizma, očita je Mesićeva aluzija na Sjedinjene Američke Države.

Nastavio je u istom tonu i napao NATO savez jer gomila oružane trupe blizu granice s Rusijom, iako, kako je rekao, Moskva ne želi vladati svijetom, a konflikti poput ukrajinskog trebaju se rješavati pregovorima. Pritom je kritizirao i Europsku uniju jer slijedi američku politiku, umjesto da bude samostalna i na taj način pridonese miru.

- A taj doprinos svakako nisu manevri uz rusku granicu, niti podržavanje naoružanih skupina koje i dalje, u funkciji politike koje se Washington nastoji odreći - pokušavaju svrgnuti s vlasti sirijskog predsjednika Asada - smatra Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. siječanj 2023 03:09