BIVŠI PREDSJEDNIK

STIPE MESIĆ ZA JUTARNJI 'Ni danas mi nije žao što sam otvorio arhiv i podijelio Tuđmanove transkripte'

Mostar, 070314.Stjepan Mesic posjetio je Mostar gdje je u Hotelu Bristol odrzao predavanje o Daytonskom sporazumu i BiH.Foto: Denis Jerkovic / CROPIX
 Denis Jerković / CROPIX

Brijunski transkripti jedan su od ključnih dokaza srpskog tima pred Međunarodnim sudom pravde da je Hrvatska izvršila genocid, a ne oni.

Riječ je o transkriptu oko kojeg su se vodile polemike kako je uopće dospio u Haag. Prema jednima, predao ga je bivši predsjednik Stjepan Mesić , a on tvrdi da je samo davao transkripte Vladinu uredu za suradnju s Haagom.

Što kažete na izjavu člana srpskog tima Kanađanina Williama Schabasa kojom uspoređuje brijunski sastanak Franje Tuđmana i vojnih zapovjednika uoči Oluje sa zloglasnom nacističkom Wannsee konferencijom 1942.? Temelj za tu tezu su brijunski transkripti koje ste pronašli na Pantovčaku nakon Tuđmanove smrti.

- To je jako pretjerano i nema veze s činjenicama. Usporedba s onime što se događalo u Oluji i u Trećem Reichu naprosto nema smisla i totalni su promašaj. Naime, pitanje koje se postavlja o brijunskom sastanku Haag je već apsolvirao. O toj se temi više nema što govoriti, a to bi morali znati i pravnici koji se bave srpskom protutužbom.

Očito žele potencirati neke događaje.

- Gledajte, tražio se novi politički dogovor, no Slobodan Milošević nije htio nikakav dogovor. Nije želio ni konfederaciju ni federaciju i sasvim je jasno koji je od početka bio njegov plan. On je unaprijed odlučio da će svoj politički cilj ostvariti vojnom, odnosno ratnom opcijom. Varao je Srbe da će živjeti u svojoj državi, a svijet da se bori za Jugoslaviju. Za sva događanja u tom periodu krivnju snosi Milošević i njegov režim.

Je li vam danas žao što ste otvorili Tuđmanove arhive i podijelili ih?

- Ne. I ponovno bih ih otvorio. Otvorio sam one transkripte koji su ukazali na to da su se odluke donosile tamo gdje se nisu smjele donositi.

Srpska obrana smatra da bi Tuđman, da je živ, vjerojatno bio optužen za genocid.

- Nema to smisla postavljati na taj način. To ulazi u priču - što bi bilo kad bi bilo.

A kako treba postavljati?

- Na način da nijedan naš vojnik nije prešao srpsku granicu, niti jedan top ni haubica nisu ispalili ni jedan hitac na srpski teritorij. Prvi koji je počeo s čišćenjem hrvatskog teritorija bio je Milošević i to je kraj priče. Pridobio je armiju na svoju stranu jer je očekivala da će naći sponzora kad stvori veliku Srbiju. Do kraja se jugoslavenska armija uključila u etničko čišćenje.

A kad šef srpskog pravnog tima Saša Obradović kaže kako je srpska tužba, s obzirom na količinu nasilja nad Srbima u Oluji, puno jača od hrvatske?

- Ma ni to nema veze s činjenicama! Mi ne tvrdimo da kod nas nije bilo zločina, no oni su uglavnom procesuirani, suđeni. Ako ima još koji slučaj, njime će se također baviti sud. Nitko nije amnestiran od zločina. A ono što je učinjeno u Škabrnji i na Ovčari, posebno u Srebrenici, nepobitan je dokaz da se radilo o etničkom čišćenju na hrvatskom teritoriju.

Kakvu završnicu očekujete?

- Očekujem da će Srbija biti presuđena jer su naši argumenti daleko jači od njihovih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2022 01:01